24.3 C
Vranje
utorak, 5 jula, 2022
NaslovnaVestiDruštvoDR SLAĐAN STANKOVIĆ: Bez slučajeva morbila u Pčinjskom okrugu

DR SLAĐAN STANKOVIĆ: Bez slučajeva morbila u Pčinjskom okrugu

Prema podacima Zavoda za javno zdravlje u Vranju na teritoriji Pčinjskog okruga nema zabeleženih slučajeva malih boginja ili morbila. Iako je pandemija poremetila proces redovne vakcinacije epidemiolog Stankovićsmatra da „smo naučili lekciji u periodu 2017/2018. godine kada smo se suočili sa epidemijom.

Velika epidemija zadesila je naš okrug 2017/2018 godine, pa se odužila i do 2019. godine. Tada se znatno povećao obuhvat vakcinacije naročito u Surdulici i Preševu.Tako da mislim da smo tada naučili lekciju. Bili smo treći ukrug po broju obolelih u Srbiji. Na sreću sada iako je malo usporen proces vakcinacije, na sreću nema obolelih – kaže dr Stanković.

Male boginje ili morbili su jedan od vodećih uzroka smrtnosti dece u svetu, iako se mogu efikasno sprečiti bezbednom i efektivnom vakcinom koja je dostupna i u Srbiji više od 40 godina. U riziku od zaraze su i deca i odrasli, ili sve osobe koje nisu vakcinisane i nemaju zaštitni imunitet. Ipak u nešto većem riziku su deca kao specifična populacija, zbog slabije razvijenog imunskog sistema.Ko nije vakcinisan, i ko nema imunitet u kontaktu sa virusom malih boginja obavezno će oboleti.

Najveća epidemija malih boginja u Srbiji evidentirana je 1997. godine kada je obolelo oko 4.000 ljudi i umrlo sedam osoba.

Buy Me A Coffee

Popularno

VRANJE REKLO HVALA JEDNOM OD NAJVEĆIH DOBROTVORA: Ulica Džona V. Frotingama

Na inicijativu žena okupljenih oko neformalne grupe Ženski solidarni front Vranje i Centra za medijsku transparentnost i društvenu odgovornost (CMTDO) iz Vranja, a koja...

MILENA ŠKARIĆ: Nečije malo, nekome puno znači