16 C
Vranje
nedelja, 26 juna, 2022
NaslovnaVestiDruštvoEVROPSKI DAN URGENTNE MEDICINE: Oni su prva “linija odbrane” zdravstvenog sistema

EVROPSKI DAN URGENTNE MEDICINE: Oni su prva “linija odbrane” zdravstvenog sistema

Društvo lekara urgentne medicine Srbije, kao nacionalni predstavnik srpske urgentne medicine u Evropskom udruženju za urgentnu medicinu, danas 27. maja obeležava Evropski dan urgentne medicine, pod sloganom „Mi brinemo o vama, vašem zdravlju i životu. Molimo vas, brinite i vi o nama“.

Prva “linija odbrane” zdravstvenog sistema grada su upravo dve najfrekventnije službe koje rade stalno i za koje ne postoje praznici, noć i neradni dan, Služba Urgentne medicine Bolnice i Služna Hitne pomoći Doma zdravlja.

Urgentno odeljenje vranjske Bolnice  osnovano je  2000. godine. Trenutno trideset medicinara brine o građanima kojima je potrebna hitna medicinska pomoć.  9 lekara radi, od čega je 6 specijalista urgentne i  2 lekara na specijalizaciji urgentne medicine, 23 medicinskih sestara-tehničara su takođe deo tima “koji nikada ne spava”.

Prvo odeljenje u Srbiji formirano pri opštim bolnicama za prijem urgentnih pacijenata i do danas je zadržalo taj svoj primat, pre svega zato što unutar Urgentnog prati, pre svega razvoj medicinske doktrine a potom i prostora i opreme za pružanje medicinske pomoći urgentnim pacijentima – kaže načelnik Urgentnog, dr Ljubiše Stojiljkovića koji je od osnivanja na odeljenju, kada je u tadašnjoj Službi za prijem i zbrinjavanje urgentnih stanja, na početku radilo 3 lekara specijaliste urgentne medicine.

Služba Hitne medicinske pomoći zapošljava  14 lekara od čega je 6 specijalista urgentne medicine. U ovoj službi radi  19 medicinskih sestara-tehničara, 24 vozača i jedan mehaničar, što ih ukupno čini 58. Služba hitne medicinske pomoći formirana je osamdesetih godina prošlog veka i  na početku su radila 4 lekara.

Tokom zdravstvene krize, uslovljene pandemijom, koja je zahvatila ceo svet, posebno se ističe značaj službi urgentne medicine koje su uspele da se brzo prilagode, organizuju i odgovore velikom izazovu ukazivanja pravovremene pomoći urgentnim pacijentima, ali i očuvanju stabilnosti zdravstvenog sistema.

Buy Me A Coffee

Popularno

Jeleni iz Surdulice hitno potrebna pomoć dobrih ljudi

Jelena Vukojević je rođena 1985. godine  u Surdulici gde je do punlestva živela  u selu Leskova Bara. Udata je u Beogradu i majka dvoje...

Pionirke ŽFK Dinamo četiri dana u Beču