24.9 C
Vranje
petak, 30 septembra, 2022
NaslovnaVestiDruštvoIGRALIŠTA U VRANJU: „Nije dovoljno da se igračke samo postave“

IGRALIŠTA U VRANJU: „Nije dovoljno da se igračke samo postave“

Igrališta sa spravama namenjenim za dečju igru postoje u Vranju i nalaze se na više gradskih lokacija. Iako postoji određeni kvantitet i kvalitet dečjih igrališta u Vranju, roditelji se sve češće žale na održavanje istih.

Posetili smo jedno od novijih igrališta u naselju Češalj, ali i neke od starijih površina za igranje. Na igralištu u naselju Češalj smo odmah primetili smeće na samom ulazu. S obzirom da se radi o bačenim ambalažama hrane, postoji visoki rizik od zaražavanja radoznale dece prilikom dodira smeća, ili u još gorem slučaju stavljanja u usta.

Roditelji i deca se takođe žale na ogromnu krošnju drveta koja visi neposredno ispred jedne od sprava za igranje i ometa prolazak ljudi.

Ipak, roditelji koji su pod budnim okom pratili svoju decu su nam istakli da su najveći problem pesak i kamenčići. Podloga na ovom igralištu je mekana, ali deca svakako moraju da vode računa jer mogu da se okliznu i povrede pošto su pesak i kamenčići neprestano „prisutni“.

Igračke su lepe i ovo je lepa zamisao. Sa decom svakodnevno dolazimo ovde. Najveći problem je što se igralište ne održava. Smeće, kamenje i posečene grane prete da ugroze bezbednost i zdravlje dece. Nije dovoljno da se igračke samo postave i da se više na njih ne obraća pažnja –  kaže jedna od majki koje smo zatekli na igralištu.

Pored standardno mnogo smeća, pokraj igrališta se primećuje i oštećen beton, posečeno drvo, blato i visoka trava.

Tragom onoga što smo videli na igralištu u naselju Češalj, obišli smo  druga igrališta. Situacija nije ništa bolja. Sitni kamenčići i pesak su i tamo veliki problem. Na nekim igralištima se uz same igračke nalaze tereni, ali kao ni oni, igračke nisu kvalitetno osvetljene pa se deca ljuljaju na ljuljaškama u mraku. U jednom od parkova u donjem delu grada, naišli smo na kukasti krst nacrtan na toboganu i ostale „crteže“.

Čini se da jedino igralište u gradskom parku „ima sreće“ jer radnici Komrada koji brinu o izgledu grada, redovno čiste i ovaj deo parka.

U svakom slučaju, na kraju ovog našeg mini istraživanja možemo zaključiti da je nužno održavati igrališta. Iako je broj igrališta na zavidnom nivou, evidentan je trud gradske vlasti, ali je ostalo nerešeno pitanje održavanja ovih prostora.

Veljko Ilić

Najnovije vesti i najvažnije informacije potražite i na našem Telegramu!
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

1 KOMENTAR

1 Komentar
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Milica
Milica
Gost
1 mesec pre

Odite u Rasku u ulici Dusana Trajkovica i iza Rasadnika da vidite na sta lice drzavna igralista.
Cemer tuga i jad
Sirija za vreme bombarovanja je malo dete za ovo u Vranju.

Popularno

Najzanimljiviji svadbeni običaji u Srbiji

Venčanje dvoje ljudi prema tradicionalnom shvatanju predstavlja ovekovečenje iskonske ljubavi, a brak se smatra jednom od Svetih Tajni. Skladno tome, na našem području su...

Rock festival ,,Downhill“ u Vranju

Tijani iz Vranja je potrebna naša pomoć