NaslovnaVestiDruštvoIkona Prohora Pčinjskog u norveškoj crkvi

Ikona Prohora Pčinjskog u norveškoj crkvi

U prvoj nedelјi Časnog posta 2018. godine hrišćani okuplјeni u  maloj pravoslavnoj zajednici na istoku Norveške u gradu Sarpsborgu  dobili su na dar nekoliko ikona, a među njima i ikonu Svetog Prohora Pčinjskog.

Ta ikona se i dalje nalazi u crkvi i deo je ikonostasa koji je tada obogaćen brojnim poklonima, među kojima je najdragoceniji stigao  sa Svete Gore, iz manastira Hilandara. Bratstvo Svete srpske carske lavre hilandarske, na čelu sa igumanom arhimandritom Metodijem, poslalo je kopiju čudotovorne ikone Presvete Bogorodice Trojeručice, kao poseban blagoslov pravoslavnima na severu Evrope. Ništa manji darovi stigli su iz eparhija Raško-prizrenske i Vranjske.

Tada je iguman manastira Draganac arhimandrit Ilarion darivao je misionarsku parohiju iz Sarpsborga kopijom ikone na kojoj su izobraženi Sveti kralј Stefan Dečanski i Sveti kralј Ulav Norveški, dok je sestrinstvo manastira Prohora Pčinjskog sa tadašnjomigumanijom Stefanidom put Skandinavije poslalo ikonu svog nebeskog pokrovitelјa – Svetog Prohora.

Tekst i foto: Branko Dimeski

Buy Me A Coffee

Popularno

VRANJE REKLO HVALA JEDNOM OD NAJVEĆIH DOBROTVORA: Ulica Džona V. Frotingama

Na inicijativu žena okupljenih oko neformalne grupe Ženski solidarni front Vranje i Centra za medijsku transparentnost i društvenu odgovornost (CMTDO) iz Vranja, a koja...

MILENA ŠKARIĆ: Nečije malo, nekome puno znači