20.2 C
Vranje
utorak, 5 jula, 2022
NaslovnaVestiDruštvoIN MEMORIAM: Momčilo Zlatanović

IN MEMORIAM: Momčilo Zlatanović

U Vranju je juče, u 88. godini zivota preminuo prof. dr Momčilo Zlatanović, leksikograf, sakupljač narodnih umotvorina vranjskog kraja i Južne Srbije.

Bivši profesor Univerziteta u Nišu rođen je 1934. godine u selu Rataje  nadomak Vranja. Nakon maturiranja u vranjskoj gimnaziji završio je Višu pedagošku školu u Nišu – Odsek za srpskohrvatski jezik i jugoslovensku književnost, a potom diplomirao na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Skoplјu, na Odseku za istoriju književnosti naroda Jugoslavije. Na istom fakultetu je i doktorirao sa tezom Istorijske pesme vranjskoga kraja.

Radio je kao nastavnik srpskohrvatskog i ruskog jezika u selima Kosovskog Pomoravlјa (1956–1959), a od 1960. godine kao profesor i prosvetni savetnik u Vranju. Od 1967. godine predavao je teoriju književnosti, narodnu književnost, metodiku srpskohrvatskog jezika i književnosti i srodne predmete na Višoj pedagoškoj školi u Vranju i Višoj školi za obrazovanje radnika u Vranju.

Od 1993. do penzionisanja 2001. godine bio profesor narodne književnosti i retorike na Učitelјskom fakultetu u rodnom gradu gde je osam godina bio i prodekan za naučnoistraživački rad.

Zlatanović je ostavio neverovatan naučni trag u oblasti folkloristike i leksigografije, a njegova višedecenijska terenska istraživanja vranjskog kraja, i u manjoj meri Kosovskog Pomoravlјa. Publikovao je i zapažene radove na polјu istorije književnosti i metodike nastave književnosti. Pisao je i kraću prozu.

Među najznačajnijim zbirkama narodnih umotvorina izdvajaju se Igliče venče nad vodu cveta (1967), Nišna se zvezda po vedro nebo – Narodne pesme iz Vranja i okoline (1967), Mori Bojo, bela Bojo – Narodne pesme koje se pevaju u Vranju i okolini (1968), Stojanke, bela Vranjanke – Narodne pesme koje se pevaju u vranjskoj oblasti (1969), Vranjske legende, predanja i priče I (1970) i II (1974), Lirske narodne pesme iz južne i istočne Srbije (1982), Epske narodne pesme jugoistočne Srbije (1987), Narodne pesme i basme južne Srbije (SANU, Beograd 1994) i dr.

Momčilo Zlatanović je objavio veći broj knjiga i naučnih radova u oblasti fokloristike, analizirjući materijal koji je prikuplјao u neposrednom terenskom radu: Narodno pesništvo južne Srbije (Narodni muzej, Vranje 1982), Istorija i tradicija (1996), kao i monografije o predeonim oblastima Pčinja (1996) i Polјanica (1998).

Izabrana dela Momčila Zlatanovića u deset tomova objavila je izdavačka kuća Vranjske knjige (2007–2008). U okviru njih prvi put je publikovana zbirka Narodne pesme i basme Kosovskog Pomoravlјa (2007).

Dragocen je doprinos Momčila Zlatanovića u oblasti istraživanja govora juga Srbije i leksikografije, opredmećen u tri rečnika koji formiraju celinu: Rečnik govora južne Srbije (Učitelјski fakultet Vranje 1998), Rečnik govora juga Srbije (Aurora, Vranje 2011), Rečnik govora juga Srbije (Učitelјski fakultet, Vranje 2014).

Institut za Srpski jezik SANU je 2017. godine digitalizovao Rečnik iz 1998. godine, posebno izdvojivši one odrednice koje su ilustrovane vranjskim poslovicama (portal „Raskovnik“).

Od svog dugogodišnjeg saradnika oprostili su se i iz Javne ustanove „Narodni univerzitet“ u Vranju podsećajući da je Momčilo Zlatanović  1967. godine Zlatanović objavio dve zbirke narodnih liskih pesama „Igliče venče i „Nišna se zvezda po vedro nebo“, obe u izdanju tadašnjeg Radničkog univerziteta. Time je otpočela izdavačka delatnost koja bez prekida traje već 55 godina. 2014. godine urađeno je reizdanje zbirke „Igliče venče“, a ove 2022. planira se i reizdanje druge zbirke „Nišna se zvezda…“

„Njegova smrt predstavlja nenadoknadiv gubitak za vranjsku i srpsku nauku“, stoji na zvaničnom Facebook profilu Naodnog univerziteta.
Za svoj rad  koji je bio vezan za Vranje, a priznat u celom svetu Zlatanović je dobio brojne nagrade i priznanja.

Zlatanovića će u Vranju  pamtiti kao dobrog i skromnog  čoveka, blage naravi koji je uvek rado delio svoje znanje sa saradnicima, novinarima i i mladim istraživačima. Njegova smrt predstavlja nenadoknadiv gubitak za vranjsku i srpsku nauku.

Iza sebe je ostavio suprugu i dve kćeri. Momčilo Zlatanović biće sahranjen u ponedelјak 21. februara na Bunuševačkom groblјu u Vranju.

Buy Me A Coffee

Popularno

VRANJE REKLO HVALA JEDNOM OD NAJVEĆIH DOBROTVORA: Ulica Džona V. Frotingama

Na inicijativu žena okupljenih oko neformalne grupe Ženski solidarni front Vranje i Centra za medijsku transparentnost i društvenu odgovornost (CMTDO) iz Vranja, a koja...

MILENA ŠKARIĆ: Nečije malo, nekome puno znači