Naslovna Vesti Društvo Izviđači obavljaju skrining Južne Morave

Izviđači obavljaju skrining Južne Morave

Članovi Odreda izviđača „Zavičaj 1093“ iz Vranja, minulog vikenda, u cilju što boljih priprema za akciju čišćenja, započeli su skrining gornjeg toka Južne Morave. Iako ovi iskusni izviđači, nisu očekivali najsjajnije prizore, s obzirom na ranija iskustva, ipak ono što su zatekli ih je sve ostavilo bez teksta.

Urađen je kopneni obilazak gorJneg toka Južne Morave od sela Ćukovac do Vranjske Banje. Skrining je pokazao neverovatne podatke. Kopneni pristup reci moguć je u jedva 20% njenog toka od toga nekih 13% sa leve obale i jedva 7% sa desne obale –objašnjava starešina Izviđačkog odreda Jovan Kocevski.

Primećena je neverovatno velika zatravljenost terana, ogromna količina šipražja i dosta velike količine nagomilanog komunalnog otpada koje sprečavaju normalan pristup reci.

Najveći problem za sam postupak čišćenja svakako će biti spušteni tok Morave koja se u nekim delovima uvukla u svoje korito i preko 10 metara. Skoro jedan kilometar toka uopšte se ne može prići ni sa jedne ni sa druge strane – kaže Kocevski.

On napominje da je ovo početak jednog obimnog posla i da će izveštaji biti dostavljeni  Ministarstvu zaštite životne sredine i JP „Srbija vode“ koji će odlučivati o daljoj sudbini čišćenja gornjeg toka Južne Morave.

Zbog toga što predstavlja pravu „ekološku bombu“, reka Južna Morava već duže vreme ima epitet tužne Morave.

Projekat „Skrining gornjeg toka Južne Morave“ se realizuje uz podršku programa CSOnnect koji sprovodi Regionalni centar za životnu sredinu (REC). Program finansira Švedska agencija za međunarodni razvoj i saradnju (SIDA).

Buy Me A Coffee

Popularno

Ana Ilić iz Vladičinog Hana dobitnica svetskog priznanja „crni biser“

Ana Ilić iz Vladičinog Hana diplomirani filozof, pesnikinja i kreativac koji pravi neverovatan spoj umetnosti i filozofije, koja nakon završenog fakulteta živi i radi...
Nebojša Stošić

IN MEMORIAM: Nebojša Stošić

Ubijena Sara Asanović na OMV pumpi u Vranju