8.3 C
Vranje
petak, 9 decembra, 2022
NaslovnaVestiDruštvoKomisija za utvrđivanje posledica NATO bombardovanja u Vranju

Komisija za utvrđivanje posledica NATO bombardovanja u Vranju

Narodni poslanik Darko Laketić, koji se nalazi na čelu specijalne Komisija za utvrđivanje posledica NATO bombardovanja, potvrdio je da komisija krajem septembra dolazi u Vranje  i da je u planu razgovor sa porodicama preminulih radnika koji su radili na raščišćavanju terena nakon bombardovanja Plјačkovice.

Statistika je važna i neosporna, ali ja želim da porazgovaram sa lјudima, na žalost od osmoro njih samo je jedan živ, ali sa porodicama koje su prolazile kroz bolesti tih radnika ću razgovarati u Vranju – najavlјuje Laketić.

On napominje da se već sreo sa rukovodiocima Zdravstvenog centra, da je imao kontakte sa gradonačelnikom i kolegom narodnim poslanikom Slavišom Bulatovićem, kako bi kontaktirali te porodice.

Laketić kaže da je Vranje imalo problem sa projektilima sa osiromašenim uranijumom, dok drugi gradovi imaju problema sa drugim toksinima, pa će komisija  ići na većinu lokacija, a gde ne bude išla, prikupiće informacije sa terena.

Marko Jović, sin prvog radnika koji je preminuo od kancera par godina nakon što je radio na Plјačkovici, kaže da ga je Laketićeva inicijativa prilično iznenadila, jer je uglavnom u potrazi za istinom, kada je u pitanju smrt njegovog oca Miroslava, koji se pominje kao prva uranijumska žrtva, nailazio na zid ćutanja. 

Nјegov otac je prvi od osmorice radnika koji je 2004.godine umro u najgorim mukama, a onda su jedan po jedan umrli još šestorica radnika. Samo je jedan radnik živ, ali na žalost i on je oboleo u međuvremenu.

Slučaj Marka Jovića koji tvrdi da je njegov otac umro jer je radio na području koje je gađano osiromašenim uranijumom nije usamlјen, mnogi koji su tada bili angažovani umrli su ili oboleli, među njima i nedavno preminuo nekadadašnji direktor televizije Siniša Mitić, koji je zajedno sa kolegama otišao da proveri u kakvom je stanju oprema nakon gađanja repetitora.

Vranjance i skoro 20 godina kasnije brine uticaj uranijuma na njihovo zdravlјe, zbog čega česta maligna obolјenja dovode u vezu sa bombardovanjem.

Treba dokazati uzročno – posledične veze, po italijanskom modelu. Mi iz udruženja nemamo dilemu da je bombardovanje osiromašenim uranijumom veliki uzročnik bolesti , ali sačekaćemo reč stručnjaka i nadamo se da će se konačno nešto preduzeti jer 20 godina ništa nije urađeno na preventivi – kaže Gradimir Jovanović iz Udruženja uranijumskih žrtava “Plјačkovica 99”.

Dosta je onih koji su neposredno radili na terenu koji je gađan osiromašenim uranijumom. Statistika surovo pokazuje da je procentualno više od procenata njih obolelo.

Pomoćnik gradonačelnika Vranja dr Aleksandar Stajić, podseća da je po malo stidlјivo 2013. godine rađeno istraživanje na Plјačkovici, koje je pokazalo da u zemlјištu nema uranijuma.

Tada se nije tako otvoreno pričalo o tome, tako da će grad sada pružiti komisiji čiji se rad očekuje maksimalnu podršku. Nama je u unteresu da znamo istinu i tada smo upozoravali, ali nekako nije bilo sluha da se sva istraživanja sprovedu do kraja – kaže Stajić.

Lekari porast broja obolelih od maligniteta u Pčinjskom okrugu ne dovode u pitanje sa bombardovanjem osiromašenim uranijumom, jer statistika ne pokazuje da je u ovom kraju više obolelih nego u drugim delovima zemlјe.

Najnovije vesti i najvažnije informacije potražite i na našem Telegramu!
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Popularno

ANDRA JOVANOVIĆ: Bioskop si je bioskop, pozorište je pozorište

Bioskop u Vranju prošao je kroz bogatu istoriju dugu skoro 110 godina. O nekim prošlim vremenima i istoriji bioskopa, razgovarali smo sa poslednjim direktorom...

PONOVO RADI BIOSKOP: Dva filma na repertoaru