2.1 C
Vranje
subota, 4 decembra, 2021
NaslovnaVestiDruštvoMAJA GOJKOVIĆ: Na svetu nema mnogo spomenika kulture kakav je manastir Prohor...

MAJA GOJKOVIĆ: Na svetu nema mnogo spomenika kulture kakav je manastir Prohor Pčinjski

Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka kulture i informisanja Maja Gojković, kao izaslanik predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića, prisustvovala je obeležavanju slave manastira Prepodobnog Prohora Pčinjskog i završnoj ceremoniji proslave velikog jubileja 950 godina, i tom prilikom ukazala na važnost očuvanja i negovanja nacionalnog kulturnog bogatstva kao i kontinuirane podrške u zaštiti kulturnog i duhovnog nasleđa, koje je tokom istorije odigralo klјučnu ulogu u opstanku srpske tradicije i identiteta, sa cilјem da se bogata baština prenese budućim generacijama.

Foto: Ivan Mladenović

Istorija naše crkve ujedno je svedočanstvo o biću i borbi za održanje srpskog naroda, očuvanju njegove vere, jezika, kulture i države. Zato je i danas, kada se suočavamo sa savremenim izazovima,  zajednički rad države i crkve od ogromnog značaja. Crkva i država, svaka sa svojom misijom i dužnošću, imaju obavezu očuvanja i negovanja svetosavskih vrednosti, kao čvrstog temelјa nacionalnog i duhovnog jedinstva i radi napretka u svim oblastima života –  poručila je Gojković.

Gojković je na svečanoj ceremoniji primila Gramatu Eparhije vranjske. Ona je istakla važnost postojanja manastira, kao svedoka trajanja našeg naroda, države i crkve na tim prostorima.

Na čitavom svetu nema mnogo spomenika kulture kao što je ovaj manastir, koji mogu istovremeno da se pohvale skoro milenijumskim postojanjem, kontinuiranim duhovnim životom i velikim značajem koji imaju za celokupno kulturno nasleđe jednog naroda“, naglasila je ministarka kulture.

Gojković je podsetila da su manastiri bili središta kulturnog i prosvetnog života, mesta okuplјanja, čuvari jedinstva i sabornosti sve do današnjih dana, te da srpske srednjovekovne manastire odlikuje raznovrsnost graditelјskih i arhitektonskih stilova, i dodala da je Srpska pravoslavna crkva dala značajan doprinos svetskoj hrišćanskoj duhovnoj i kulturnoj baštini neizmernom lepotom manastira i crkava, kao i bogatstvom ikona i fresaka.

 

Buy Me A Coffee

Popularno

IN MEMORIAM: Saša Stojković – Babačko

U ranim jutarnjim satima u niškom Kliničkom centru, nakon kraće bolesti u Nišu u 58. godini preminuo je vlasnik i glavni i odgovorni urednik...

Epidemiološki presek: Manje obolelih, dvoje preminulih

Zdravstveni centar dobio novi savremeni skener