16 C
Vranje
nedelja, 26 juna, 2022
NaslovnaVestiDruštvoMANASTIR SVETI NIKOLA: Organizuje se doček mošti Svetih prepodobnomučenika Rmanjskih

MANASTIR SVETI NIKOLA: Organizuje se doček mošti Svetih prepodobnomučenika Rmanjskih

U subotu 21. maja od 18.00 časova, organizuje se doček mošti Svetih prepodobnomučenika Rmanjskih koje manastiru Sveti Nikola u Vranju daruje ovogodišnji kum slave Nјegovo Preosveštenstvo episkop bihaćko-petrovački i rmanjski.

U  nedelјu 22.maja 08.30 časova počinje proslava menastirske slave koji ove godine obeležava 700 godina od početka gradnje i 690 godina od postojanja.

Manastir Svetog Nikole pravi je verski dragulj grada Vranja, bogate i burne istorije  sazidan je između 1322. i 1331. godine, u vreme kraLja Stefana Dečanskog, koji je crkvu i manastir darivao knezu Baldovinu, a uz to i sva prava koja je crkva tada imala kao i svu njenu imovinu. PoveLja kojom se ovo darivanje potvrđuje napisana je u periodu 1343-1345. godine i predstavLja prvi pisani trag o crkvi Svetog Nikole, kao metohu manastira Hilandara.

Vranje je u srednjovekovnoj Srbiji bilo ne samo duhovno, već i ekonomski povezano sa manastirom Hilandarom, središtem srpskog duhovnog života. Međutim nakon Maričke bitke 1371. i Kosovskog boja 1389. godine, monasima Hilandara bio je otežan dolazak i život na ovom mestu, kao i prevoženje robe iz ovih krajeva na Svetu Goru i iz tog razloga krajem XIV veka potpuno su napustili manastir Svetog Nikole u Vranju.

Usled napada Turaka početkom XV veka, ne postoje više nikakvi podaci o životu manastira. Sve do XIX veka, crkva je bukvalno bila u ruševinama. Pisani tragovi i podaci o manastiru ponovo se pojavLjuju 1894. godine i pored ostalog, govorei o prvoj većoj obnovi crkve, koja je počela za vreme vladavine Obrenovića, a završena u vreme dinastije Karađorđevića, 1905. godine.

Uz crkvu, koja u to vreme nije imala kupolu, sagrađen je konak, koji je zapravo bio jedna manja kuća za sveštenika. U tom periodu, pa sve do Drugog svetskog rata, manastir nije bio aktivan, osim što su se održavala redovna bogosluženja u crkvi. Po završetku Drugog svetskog rata, u kome je uništena svaki pisani trag i dokumentacija  o istoriji manastira. Zna se da su se bogosluženja obavLjala samo nedeLjom i na hramovnu slavu, Prenos moštiju Svetog Nikolaja, 22. maja.

Tako je bilo više decenija, negde do kraja devedesetih godina XX veka, kada je od strane episkopa vranjskog Gospodi Pahomija pokrenuta još jedna obnova ove svetinje, kojom je obuhvaćen ceo manastirski kompleks.

Buy Me A Coffee

Popularno

Jeleni iz Surdulice hitno potrebna pomoć dobrih ljudi

Jelena Vukojević je rođena 1985. godine  u Surdulici gde je do punlestva živela  u selu Leskova Bara. Udata je u Beogradu i majka dvoje...

Pionirke ŽFK Dinamo četiri dana u Beču