8.3 C
Vranje
četvrtak, 8 decembra, 2022
NaslovnaVestiDruštvo"Munjeviti udar" Četvrte brigade Vojske Srbije

„Munjeviti udar“ Četvrte brigade Vojske Srbije

Taktička grupa Četvrte brigade Kopnene vojske  izvela je na Vojnom kompleksu „Borovac” taktičku vežbu po temi izvođenja protivpobunjeničke operacije u sklopu Združene taktičke vežbe sa bojevim gađanjem „Munjeviti udar 2021”.

Vežbi je prisustvovao komandant Kopnene vojske general-potpukovnik Milosav Simović, koji je odgovoran za pripremu i izvođenje vežbe i brigadni general Petar Latković, načelnik Uprave za obuku i doktrinu Generalštaba Vojske Srbije. Vežbom je rukovodio komandant 4. brigade Kopnene vojske brigadni general Novica Petrović.

Učesnici taktičke vežbe su prikazali elemente uvežbanosti u izvođenju protivpobunjeničke operacije na teritoriji razmeštaja jedinice. Nakon izviđanja i otkrivanja borbenog rasporeda neprijatelјa, po odobrenju pretpostavlјene komande, komandant jedinice naredio je izvođenje demonstrativnih dejstava, u cilјu kontrole teritorije i kretanja pobunjenika. Po prijemu naređenja, jedinice su posele liniju blokade i izvršile izolaciju pobunjeničkih snaga. Nakon uspostavlјanja kontrole nad teritorijom izvođenja operacije, usledilo je izvođenje napada u cilјu razbijanja i uništenja neprijatelјa, koji je bio praćen pretresom terena, čime je uspostavlјena kontrola teritorije. Po uspostavlјanju kontrole, jedinice Četvrte brigade  fikasnom kombinacijom vatre i pokreta, izvršile su manevre u cilјu neutralisanja i zaroblјavanja zaostalih pobunjenika, nakon čega je usledila stabilizacija situacije, praćena dezangažovanjem snaga sa teritorije.

Po završenoj vežbi, general Simović obratio se učesnicima i rukovodstvu vežbe, i svima, na čelu sa brigadnim generalom Petrovićem čestitao na zalaganju, stručnosti i uspešno izvedenoj vežbi, ocenjujući obučenost i profesionalnost pripadnika 4. brigade Kopnene vojske, kao vrlo dobru, naročito imajući u vidu da je 4. brigada u kratkom periodu pre vežbe „Munjeviti udar 2021” organizovala i izvela multinacionalnu vežbu „Platinasti vuk 21” u kojoj su učestvovale oružane snage još 9 zemalјa iz regiona i sveta.

Združenu taktičku vežbu sa bojevim gađanjem „Munjeviti udar 2021”, na osam lokacija širom Srbije izvode jedinice Kopnene vojske u sadejstvu sa Ratnim vazduhoplovstvom i PVO, 72. brigadom za specijalne operacije i 63. padobranskom brigadom. Vežba se izvodi u cilјu provere i unapređenja operativnih sposobnosti Vojske Srbije, kao odgovor na izazove, rizike i pretnje po bezbednost Republike Srbije i njenih građana. Vežba na „Borovcu”, bila je šesta po redu, a uslediće i vežbe na poligonu „Međa” kod Leskovca, gde će svoje sposobnosti prikazati

Vojni policajci 3. batalјona Vojne policije koji je razmešten u Nišu i Vranju, i na Pešteru, gde će preko 2000 pripadnika Kopnene vojske, Ratnog vazduhoplovstva i PVO i specijalnih jedinica vojske izvesti veliku napadnu operaciju, u prisustvu visokog državnog i vojnog rukovodstva, čime će vežba „Munjeviti udar 2021” biti završena.

Najnovije vesti i najvažnije informacije potražite i na našem Telegramu!
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Popularno

ANDRA JOVANOVIĆ: Bioskop si je bioskop, pozorište je pozorište

Bioskop u Vranju prošao je kroz bogatu istoriju dugu skoro 110 godina. O nekim prošlim vremenima i istoriji bioskopa, razgovarali smo sa poslednjim direktorom...

PONOVO RADI BIOSKOP: Dva filma na repertoaru