7.1 C
Vranje
nedelja, 24 oktobra, 2021
NaslovnaVestiDruštvoNazire se trajno rešenje za "Čerenac"

Nazire se trajno rešenje za „Čerenac“

Gradsko veće usvojilo je i uputilo predlog Vladi Srbije predlog o prenosu prava svojine sa Republike na Grad nad tri zgrade i deo zemlјišta u naselјu “Čerenac”, gde u dve lamele stanuje oko pedeset porodica i to 19 godina u nelјudskim uslovima bez struje, jer su u međuvremenu pre par godina dobili vodu. Očekuje se da odgovor stigne nakon uskršnjih praznika.

Gradonačelnik Vranja dr Slobodan Milenković kaže da je napravlјen važan korak u razrešenju nerešenih imovinskih pitanja koji su uslov svih uslova za dalјe rešavanje problema.

Naše pravobranilaštvo je našlo mogućnost da zakonski uredi stvari, a za nas bi bilo najvažnije da imamo mogućnost da sistematski i pravno uredimo da ti lјudi dobiju struju i uslove dostojne čoveka – kaže gradonačelnik dr Milenković.

Gradski pravobranilac Đurđica Đorđević pojašnjava da su postupajući po brojnim zahtevima i peticijama žitelјa naselјa Čerenac, primenjujući  odredbe Zakona o zadrugama i Zakona o postupku upisa u katastar nepokretnosti pronašli način da se grad upiše kao nosioc prava državne svojine na zemlјištu u naselјu Čerenac.

Sudski postupak između Jumka i stambene zadruge „Jumko stan“ je u prekidu jer je utvrđeno da se stambena zadruga nije preregistrovala shodno Zakonu o zadrugama, pa se zakonski stvorila mogućnost za upis svojine države na nepokretnostima koje je stambena zadruga imala i koje je po sili zakona prelaze u drzavnu imovinu – pojašnjava Đurđica Đorđević.

Agonija ovih porodica započela je 2. maja 2002. godine kada su se „na divlјe“ uselili u još nezavršene zgrade. Mnogi i nezakonito, jer se nisu našli na „Jumkovim“ rang-listama za dodelu stanova.

Uglavnom dugogodišnji podstanari sa skromnim primanjima želeli su po svaku cenu krov nad glavom, nadajući se da će uselјenjem ubrzati završetak gradnje. U tom trenutku nije bio regulisan ni problem kanalizacije, ali u međuvremenu taj problem je rešen.

Gradonačelnik Slobodan  Milenković je optimističan po pitanju konačnog rešenja ovog problema, jer ako objekti pređu u svojinu grada onda može da se krene u postupak uvođenja struje i dobijanja upotrebne dozvole. Grad će ove zgrade tretirati kao prostor za javnu namenu bez prava otuđivanja. Oni stanari koji su se bespravno uselili imaće priliku da plaćaju zakup stana, naravno po beneficiranim uslovima, jer će se zgrade tretirati kao objekti za socijalno stanovanje.

Buy Me A Coffee

Popularno

Tamara Grujić i ekipa njene emisije sređuju dom porodice iz Trgovišta

Poznata TV voditeljka Tamara Grujić i ekipa emisije „Radna akcija sa Tamarom“, od nedelje, sedam dana će boraviti u opštini Trgovište u svojoj dobro...