24.9 C
Vranje
petak, 30 septembra, 2022
NaslovnaVestiDruštvo(Ne) piši kao što govoriš, i (ne) čitaj kao što je napisano

(Ne) piši kao što govoriš, i (ne) čitaj kao što je napisano

Vranje je poznato po svom autentičnom dijalektu, specifičnoj (ne) upotrebi padeža, ali i čestim problemima sa gramatikom i pravopisom. To jeste “normalan” govor u Vranju, ali, međutim neminovno se postavlja pitanje da li je prihvatljivo da postoje problemi sa gramatikom i pravopisom na natpisima koji se nalaze na javnim mestima?

Ovakve “greške” su problem za najmlađe, koji tek treba da razvijaju pravilan govor i obogaćuju rečnik. Dovoljno je da prošetaju ulicom i steknu pogrešnu sliku o tome da je nepravilno prihvatljivo.

U jednoj od stambenih zgrada u Vranju, primetili smo zakačen papir iznad vrata lifta, koji predstavlja ili bi bar trebalo da predstavlja neki vid upozorenja. Problem se rešio sam od sebe za nekoliko dana. Fotografija ispod govori više od reči.

Natpis na lokalnoj pekari u izlogu dočarao je vrlo zanimljivo da su napici koje imaju osvežavajući.

Verovatno najsloženije greške su na papiru koji je zalepljen na jednom od vranjskih butika. Baš kao ga je “štampao Šojić”.

Iako mnogo starijih sugrađana ima problem sa gramatikom i pravopisom, dovoljno je da se detaljno proveri ispravnost napisanog, barem zbog mladih (nada).

Najnovije vesti i najvažnije informacije potražite i na našem Telegramu!
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Popularno

Najzanimljiviji svadbeni običaji u Srbiji

Venčanje dvoje ljudi prema tradicionalnom shvatanju predstavlja ovekovečenje iskonske ljubavi, a brak se smatra jednom od Svetih Tajni. Skladno tome, na našem području su...

Rock festival ,,Downhill“ u Vranju

Tijani iz Vranja je potrebna naša pomoć