10.3 C
Vranje
ponedeljak, 5 decembra, 2022
NaslovnaVestiDruštvoNezaborav za bolničarke iz Škotske i dr Izabel Emsli Haton

Nezaborav za bolničarke iz Škotske i dr Izabel Emsli Haton

Na platou ispred Doma zdravlja pored spomenika ,,Žene Škotske“, danas je tradicionalno održan  komemorativni skup na kome je govorio predsednik Skupštine grada dr Dejan Tričković, ističući da se danas sa dubokim poštovanjem sećamo humanosti i požrtvovanja škotske doktorke Izabel Emsli Haton i njenih saradnica, koje su sa mnogo posvećenosti lečile srpske vojnike i civilno stanovništvo tokom i posle Prvog svetskog rata.

Dr Izabel Emsli Haton je 1918. godine imenovana za glavnog bolničkog oficira i sa Solunskog fronta prekomandovana je u Vranje. Šestu jedinicu ,,Bolnice žene Škotske” uglavnom su činile doktorke i medicinske sestre iz Australije i Novog Zelanda. Jedinicu ,,Amerika” činilo je 11 lekara i 40 medicinskih sestara. Na čelu ove jedinice bila je dr Izabel Emsli Haton vredna i mila doktorka koja je plenila dobrotom i predanošću svom pozivu. Dolaskom u naš grad, otpočela je mukotrpan posao obnavljanja bolnice u nemogućim uslovima. Od opustošenih i opljačkanih prostorija, bez ikakve opreme, uspela je da sa svojim saradnicama organizuje bolnicu, potpuno je opremi i stvori pristojne uslove za lečenje pacijenata. Na taj način postavljeni su temelji posleratnog zdravstvenog sistema u Vranju –  rekao je Tričković.

O hrabrosti i požrtvovanju dr Izabel Emsli Haton i njenih saradnica govorio je i direktor vranjskog Zdravstvenog centra dr Saša Đorđević.

Na spomenik ,,Žene Škotske” vence i cveće položili su predsednik Skupštine grada Vranja dr Dejan Tričković sa saradnicima, državni sekretar u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Antić, prvi sekretar u ambasadi Velike Britanije u Beogradu Vilijam Hopkinson, delegacija gradske opštine Mladenovac, predsednik Gradske opštine Vranjska Banja Dragan Sentić sa saradnicima, predstavnici Četvrte brigade Kopnene vojske, Policijske uprave, Zdravstvenog centra, boračkih organizacija i Medicinske škole Dr Izabel Emsli Haton.

U umetničkom delu programa nastupili su hor Muzičke škole ,,Stevan Mokranjac” i učenici Medicinske škole ,,Dr Izabel Emsli Haton“.

Najnovije vesti i najvažnije informacije potražite i na našem Telegramu!
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Popularno

Izložba slika „Sila je sa nama“ Dr Miladina Otovića iz...

U Galeriji Narodnom muzeja u Vranju u četvrtak, 24. novembar 2022. godine, sa početkom u 18 sati biće otvorena izložba slika vrsnog umetnika iz...

Oduzeta veća količina rezanog duvana

PONOVO RADI BIOSKOP: Dva filma na repertoaru