8.3 C
Vranje
četvrtak, 8 decembra, 2022
NaslovnaVestiDruštvoObeležena slava Eparhije Vranjske: Patrijarh Porfirije služio svetu liturgiju

Obeležena slava Eparhije Vranjske: Patrijarh Porfirije služio svetu liturgiju

U Vranju je danas obeležena slava  Eparhije vranjske, Svetog Justina ćelijskog i vranjskog, kojoj je prisustvovao patrijarh Porfirije. Vranjanac, otac Justin Popović, bio je jedan od najvećih savremenih duhovnika i teologa kod nas i srpska pravoslavna crkva posvetila mu je 14. jun u crkvenom kalendaru.

U sabornom hramu u Vranju svetu arhijerejsku liturgiju služio je njegova svetost, patrijarh srpski gospodin Porfirije, uz sasluženje velikog broja arhijereja, crkvenih velikodostojnika srpske pravoslavne crkve i monaštva i sveštenstva eparhije vranjske.

Izuzetno se radujem što smo sabrani u ovom velelepnom hramu. Zahvaljujući dvojici podvižnika Ocu Justinu i Ocu Pajsiju Svetogorcu koji su obitavali u Svetom Prohoru Pčinjskom duh svetlosti, duh jevanđelja u ovom gradu i prostoru više je nego prepoznatljiv i evo živi i u vama. Verujem da će biti tačka oslonca i vama i pokolenjima koja dolaze’ – istakao je izmneđu ostalag u svojoj besedi patrijatrh Porfirije.

Nakon liturgije održane su i tradicionalne litije ulicama grada do rodne kuće Svetog Justina, gde je obavljeno rezanje slavskih kolača i izabran kum za narednu slavu. Bila je ovo prilka da njegova svetost patrijarh srpski Porfirije uruči nagrade najboljim učenicima na takmičenju iz veronauke koje je organizovala eparhija vranjska. Nagrađeno je 19 polaznika veronauke svih urasta, od predškolaca do učenika srednjih škola. Prvi put eparhija Vranjska  obeležila je svoju slavu 2016. godine.

Najnovije vesti i najvažnije informacije potražite i na našem Telegramu!
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Popularno

ANDRA JOVANOVIĆ: Bioskop si je bioskop, pozorište je pozorište

Bioskop u Vranju prošao je kroz bogatu istoriju dugu skoro 110 godina. O nekim prošlim vremenima i istoriji bioskopa, razgovarali smo sa poslednjim direktorom...

PONOVO RADI BIOSKOP: Dva filma na repertoaru