2.9 C
Vranje
nedelja, 4 decembra, 2022
NaslovnaVestiDruštvoOtvoreno pismo Vranjanca direktorki Zdravstvenog centra: SRAM VAS BILO

Otvoreno pismo Vranjanca direktorki Zdravstvenog centra: SRAM VAS BILO

Vranjanac Goran Krstić, obratio se u svojstvu građanina direktorki Zdravstvenog centra dr Ljiljani Antić, otvorenim pismom u kome je izneo niiz kritika na račun organizacije rada u ovoj zdravstvenoj ustanovi. On je u svom otvorenom pismu naveo probleme sa kojima se suočio i sa kojima se suočava tokom lečenja, naglašavajući da pismo koje je uputio i resornom ministru i gradskom kriznom štabu nema političku konotaciju.

Pismo prenosimo u celini ….

Poštovana,

Dvoumio sam se uopšte da li da Vam se obratim na ovaj način i da li zaslužujete ovo građansko Vi. Međutim, porodično vaspitanje, stečen ugled u društvenoj zajednici u kojoj živim i radim, profesionalni status i džentlmenski pogled, ne dozvolјavaju mi da odstupim od tog principa i pravila.

Svima je jasna virusna infekcija uzrokovana  Covidom-19 i posledice koje ona izaziva, posebno kod starijih lica, zatim lica sa hronični i retkim bolestima.

Ovim obraćanjem, slobodno mogu da kažem da je Vaš zdravstveni menadžment na čijem ste čelu, velika bruka, velika senka i sramota za zdravstveni  sistem Grada Vranje.    Vaša organizacija i način pružanja medicinske nege osobama sa respiratornim problemima i onima obolelim od Covida-19, je ispod nivoa školske prakse, zapravo potpuno je dezorganizovan, nemaran, neodgovoran i neefikasan, u suprostavlјanju epidemiji, koja vlada u ovom gradu i okrugu.

Nakon mog lečenja u Covid sistemu,  zbog bronhopneumonije, koje je trajalo od juna do avgusta meseca, i mnogih propusta koje smo uočili, preko Nacionalne organizacije za retke bolesti Srbije, izdejstvovana je preporuka koju ste dobili dana 03.07.2020. godine, o primeni posebnog protokola za lica obolela od retkih bolesti sa simtomima ili potvrdom kovida. I onda, kao i sada oglušili ste se o obaveznoj preporuci resornog ministra zdravlјa.

Kako da Vam verujemo da ćete svim građanima okruga, pa i nama među njima sa retkim bolestima, pružiti adekvatnu zdravstvenu uslugu, ako ministra ne poštujete?

Nesrećom, pre nedelјu dana, meni je testiranjem i dijagnostikom utvrđeno da sam inficirana osoba Covid virusom. Nadajući se da je  sistem lečenja, a nakon iskustva koje ste stekli u predhodnom periodu, napredovao, danas sam se uverio da to nije tako! Stanje je gore nego tokom letnje epidemije. Naravno, posle postavlјamo pitanja i tražimo odgovore ko je kriv za njeno širenje?

Zar u tome ne vidite najveću krivicu u organizacijskim sposobnostima Vašeg menadžmenta. O obaveznom protokolu i minimumu uslova koje mora da zadovolјi zdravstveni sistem na čijem ste čelu ne bih da Vas učim. To odlično znate.

U Vranju se u toku današnjeg dana u kovid ambulantama ATD Vranje i na Infektivnom odelјenju zdravstvenog centra javilo preko 300 građana, sa lakšim ili težim simtomima, sličnim Korona virusu i/ili raznim drugim simtimima respiratornih organa. Na listi su sve kategorije i uzrasti građana. Najviše je mladih i radnika. Ima i prosvetnih radnika, umetnika, vojnika, službenika, lekara, policajaca. Ma svi su tu igrom nesreće.

S obzirom na lјudske i tehničke kapacitete, u pomenutim kovid ambulantama, od ulaska do završetka svih pregleda, odnosno procedura po pacijentu, traje najmanje 4-8 sata. To je ono rizično vreme koje mi sa i bez Korone, provedemo  na nogama, bez socijalne distance, koju u toj gužvu nije moguće ni uspostaviti, a ni očekivati. Postavlјa se pitanje da li oni lekari i malo zdravstvenih radnika,  koji ulažu krajnje napore, mogu kvalitetno da pregledaju  100 i više pacijenata u svojoj smeni? I to ne bilo kakavih bolesnika.

Eto danas, imao sam svoju prvu kontrolu, a ujedno i potrebu da dobijem doznake za poslodavca. Nakon 7 sati čekanja, nisam završio ni jedno ni drugo. Pojavio sam se u ATD kovid ambulanti po preporuci dobijenoj na prvom pregledu. Čekao sam oko 2 sata na prijemu, i kada sam primlјen, u ordinaciju dobijam obaveštenje da ne mogu da mi se izdaju doznake o privremenoj sprečenosti za rad i izvrše kontrolu iz razloga „nedostatka“ pečata ovlašćenog lekara. Uputili su me usmeno u kovid ambulanti na Infektivnom odelјenju. Naravno za ovo imam nekoliko svedoka, a svakako i vidlјiv je unos pregleda u bazi, koji je otkazan. To  popodne dođem u preporučenoj ambulanti i sa svim onim mučenicima, nas preko 70 pacijenta, pod otvorenim nebom, u zimskim uslovima, po hladnoći, čekamo i čekamo i čekamo. Ne zato što upošlјeni ne rade, već zato što ste na onoliki broj obolelih od korone ili koji su u tom sistemu lečenja odredili jednog, ali pazite jednog lekara, koji ne zna šta će pre. Da pregleda, određuje terapije ili piše doznake i potvrde o privremenoj sprečenosti za rad. Ovi divni lјudi se raspadaju od posla!

Zar Vas nije stid svih onih lјudi koji po više desetina sati, pod otvorenim nebom, strplјivo čekaju pregled/kontrolu, sa teškim zdravstvenim stanjima? Kako mislite da se pandemija spreči ako ste omogućili da se u prostoriji/čekaonici od nepunih 8 kvadrata, “gužvaju” preko 20 pacijenta, a da ostali po kiši i hladnoći čekaju pod otvorenim nebom? Kako ste mislili da nas izlečite ili nam pomognete u lečenju, kada dobar deo pacijenata jedva na nogama stoji? Kako mislite da Vas razumemo da nam želite dobro ako ne možemo pregled ili kontrolu da uradimo i administrativne papire obezbedimo po nekoliko dana? Kako mislite da o menadžmentu možemo pozitivno da mislimo, ako je Vaša nemar pogoršala naše zdravstveno stanje? Pitam Vas, zbog čega se ne povećaju lјudski, tehnički i materijalni kapaciteti ako je epidemij? Ko se to igra životima bolesnih i onih koji to nisu? Zašto mučite one zdravstvene radnike, prirodom posla određene za ove pojave, koji i pored najveće želјe ne mogu da postignu nemoguće? Gde je pravo pacijenta? Gde ste pogubili Hipokratovu zakletvu? Gde ste svi vi koji se krijete iza kamera  medija i lažete da je sve pod kontrolom? SRAM VAS BILO.

Još jednom, javno, najveći naklon zdravstvenim radnicima koji rade u Kovid ambulantama ATD-a i na Infektivnom odelјenju u  Vranju, kao i svima iz Kovid sistema lečenja, koji dele sudbine svojih pasijenata, a nemaju moć da im pruže bolјu zaštitu i negu od one sa kojom raspolažu.

PS: Ovo pismo nema političke konotacije, koliko god to drugačije izgledalo. Ovo je apel pacijenta sa retkom autoimunom bolešću, apel građanina, državnog službenika i ratnog veterana, da se osvestite, dok još nije kasno. Ovim ne tražim privilegiju, jer sam jednak sa drugima, tražim svoje pravo jer obaveze ispunjujem. Sa mojim i našim zdravlјem nemate prava da se igrate, jer nam živote niste vi darivali!!!

DA NA KRAJU, KO SAM JA?

Ja sam veteran i ne tražim hvala,

Ja sam vitez koji smerno stoji,

Ja sam jedinka pred Bogom mala,

I kao ratnik se njega jedino bojim!!!

Mi verujemo da glupost nije defekt intelekta, nego zlo, koje proizvodi nedostatak lјudskosti, dobrote i znanja!!!

Najnovije vesti i najvažnije informacije potražite i na našem Telegramu!
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Popularno

ANDRA JOVANOVIĆ: Bioskop si je bioskop, pozorište je pozorište

Bioskop u Vranju prošao je kroz bogatu istoriju dugu skoro 110 godina. O nekim prošlim vremenima i istoriji bioskopa, razgovarali smo sa poslednjim direktorom...

PONOVO RADI BIOSKOP: Dva filma na repertoaru

Oduzeta veća količina rezanog duvana