10.3 C
Vranje
ponedeljak, 5 decembra, 2022
NaslovnaVestiDruštvoOTVORENO PISMO: Zapošljeni ZZJZ Vranje sa šibicama

OTVORENO PISMO: Zapošljeni ZZJZ Vranje sa šibicama

U redakciju VOM -a stiglo je otvoreno pismo zaposlenih u vranjskom Zavodu za javno zdravlje (ZZJZ) koji se suočavaju sa kašnjenjem zarada. Pismo prenosimo u celini:

Kada je krenula Covid 19 pandemija i u Srbiji, poštovani predsednik države je izjavio da je postao svestan značaja rada zavoda i instituta za javno zdravlje i obećao da će koliko sutra ugovoriti tih 2500 zapošljenih u tim institucijama.

Naravno, pandemija je krenula da jenjava i značaj istih se izgubio, a obećanje o ugovaranju zapošljenih je ostalo da visi u vazduhu kao u onoj poslovici „Obećanje ludom radovanje“.

U avgustu mesecu i pored svih osnovanih komisija i grupa za ugovaranje zapošljenih u zavodima i institutima konačno je odlučeno da nema nikakvog ugovaranja i da ove institucije moraju da se snalaze same za plate kao i do sad ( teško – s obzirom na poslove koje su izgubili u tržišnom delu svog poslovanja).

U trenutnoj situaciji u zemlji kada su cene svih proizvoda i usluga povećane najmanje dvostruko, Zavod za javno zdravlje Vranje nema para za osnovne plate radnika. Drugim rečima kad zapošljeni u Zdravstvenom Centru Vranje ne mogu da izađu na kraj sa poskupljenjma koja ne prate redovne zarade, zamislite jadnike u ZZJZ Vranje koji i tu platu ne primaju, kako je tek njima?

Da bi problem bio veći rukovodstvo ZZJZ Vranje je imalo tu nesreću da zvanično na sajtu Državne revizorske institucije dobije do detalja pojašnjeno i opisano bahato i nesavesno poslovanje od 2020. godine do sad (deljenje novca u vidu stimulacija, kovid dodataka itd…). U vreme neprimanja plata rukovodstvo ZZJZ Vranje odlučuje da je potrebno malo igara (pošto hleba ne može da obezbedi) za zapošljene kako bi zaboravili na krizu i zarade, i obezbedjuje učešće na Sportskim igrama na Kopaoniku u septembru mesecu za 19 osoba. Ukoliko neko i pomisli da potraži platu, isto rukovodstvo objasni da kašnjenje nije prešlo zakonski rok od mesec dana i da ne kasne plate. Mada to objašnjenje zapošljeni ne mogu upotrebiti kad stigne opomena za ratu kredita, račun za struju, telefon…

Kako da se traži pomoć od Ministarstva zdravlja i Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje sa zalepljenom etiketom na čelu „nenamensko i bahato trošenje novca?“

I u celoj toj priči radnici dvostruko šokirani, inflacijom i neprimanjem plata ćute i čekaju do srede, pa onda do petka, pa do ponedeljka, sve verujući da će možda ipak ovog ponedeljka stići plata.

Ovo nije bajka („Devojčica sa šibicama“), ovo je istinita priča.

Zaposleni u vranjskom Zavodu za javno zdravlje

Najnovije vesti i najvažnije informacije potražite i na našem Telegramu!
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

2 KOMENTARA

2 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
sopranovi
sopranovi
Gost
1 mesec pre

MA NIJE MOGUĆE…PA EVO SAD PREMIJERKA KAŽE DA SU PLATE REDOVNE A MINIMALAC 600 EURA…

Dasa
Dasa
Gost
1 mesec pre

Da li je moguće da se ovo dešava kada u državi nam teku med i mleko.zasto ljudima ne dati šansu da žive.

Popularno

Izložba slika „Sila je sa nama“ Dr Miladina Otovića iz...

U Galeriji Narodnom muzeja u Vranju u četvrtak, 24. novembar 2022. godine, sa početkom u 18 sati biće otvorena izložba slika vrsnog umetnika iz...

Oduzeta veća količina rezanog duvana

PONOVO RADI BIOSKOP: Dva filma na repertoaru