Pisac Borisav Stanković sagradio kuću u kojoj nikada nije živeo

217

Čuveni pisac Borisav Stanković, svaki red u svom bogatom književnom opusu posvetio je rodnom Vranju. Istoričari su zapisali da je u njegovim delima čežnja za rodnim gradom bila gotovo opiplјiva.

Iako u Baba Zlatinoj ulici postoji Muzej kuća u kojoj je pisac rođen malo je poznato da je on u rodnom Vranju sagradio kuću u kojoj nikada nije živeo ni on ni njegovi potomci.

Bora je od tadašnje Skupštine opštine Vranje zahtevao da mu daju plac na kome će sagraditi kuću, što je i učinio 1926. godine. Kuća se nalazi u ulici Kneza Miloša  i gotovo je identičnog izgleda  kako ju je Bora sagradio.

U martu 1927. godine Bora je penzionisan, na žalost u oktobru je preminuo ne dočekavši da živi u toj kući. Pripovedalo se da je Bora jako patio što je kuću Baba Zlate u kojoj se rodio, morao da proda na drugoj godini fakulteta, jer mu je nedostajao novac za završetak školovanja, te da je zbog toga želeo da živi u  Vranju – kaže Lidija Ilić kustos Muzej kuće Bore Stankovića.

Upravo tu bakinu kuću koju je Bora prodao opština je otkupila početkom 20. veka i sada se tu nalazi muzej kuća. Pričalo se da je Bora i u Beogradu tražio kuću koja će ga podsećati na baba Zlatinu i rodno Vranje i da je bio posebno ushićen što će u Vranju napraviti dom.

Iako se kuća nalazi i jednoj od najprometnijih gradskih ulica, odiše mirom. Njeni sadašnji stanari se nadaju da će od Borinih potomaka otkupiti kuću u kojoj su kako kažu stekli stanarko pravo. Tvrde da su puno ulagali, ali da nisu vizuelno menjali prvobitni izgled kuće.

Rista M. Simonović u svom kapitalnom delu „Društvena istorija Vranja“, zabeležio je da da je Bora u leto 1924. godine u Vranju tražio ono što je zauvek izgubio i prodao, hteo je da povrati rodnu kuću, ali mu to nije pošlo za rukom jer novi kupac nije želeo da čuje za to. U knjizi se navodi da pomoću opštine u Vranju podiže novu kuću u blizini naselјa Saraina takozvanu „penzionerku“, u kojoj je želeo da se nastani i provede penzionerske dane, ali u tome nije uspeo.