NaslovnaVestiDruštvoPreminuo čuveni trubač Maksut Maksutović Koštanin praunuk

Preminuo čuveni trubač Maksut Maksutović Koštanin praunuk

Čuveni trubač Maksut Maksutović Maksa (75) preminuo je nedavno od posledica koronavirusa. Ubrzo je i njegova supruga i velika podrška Hajrike Maksutović (78) preminula u kovid centru u Nišu.

Maksut Maksutović Maksa, bio je praunuk čuvene Koštane junakinje romana Bore Stankovića. Rođen je nešto malo pre smrti svoje babe Koštane, 1946.godine. Dobio je ime po pradedi Koštaninom suprugu. Gotovo svi u porodici su se bavili muzikom pa je bilo neminovno da Maksut od najranijeg detinjstva krene u tom pravcu.

U Vranju je učio od iskusnih trubača, ali upisuje muzičku školu u Nišu i završava je na vreme .Odmah potom odlazi u Beograd i 1967.godine upisuje Muzičku akademiju, ali i tu se isprečio problem nedostatka novca. Pričalo se da se tadašnjem gradonačlniku Beograda Branku Pešiću dopalo kako svira te mu je pomogao tako što mu je našao posao u restoranu. Uštedeo je novac i seli se u Skoplje gde završava akademiju u klasi čuvenog profesora trube, Alojza Strnada.

Po završetku akademije postaje član Niškog simfonijskog orkestra u kome ostaje do 2000. godine kada odlazi u invalidsku penziju. Radio je muziku za film Zona Zamfirova, u režiji Zdravka Šotre, sa izuzetkom jedne numere koju je odradio Neša Galija. Zatim je radio muziku za film Pljačka trećeg Rajha kao i za neke strane filmove. Učestvovao je u formiranju jedinstvenog Orkestra „Sto truba“ po ugledu na mađarski nacionalni Orkestar „Sto violina“, on je 2009.godine.

Buy Me A Coffee

Popularno

IN MEMORIAM: Svetomir Nikolić – Foto Džimi

Svetomir Nikolić zvani Džimi preminuo je od posledica korona virusa  u  svojoj 60. godini. Nikolić je rođen u Vranju 1961. godine, gde je završio i...

Nije teško biti čovek, majku mu