25.4 C
Vranje
utorak, 17 maja, 2022
NaslovnaVestiDruštvo"Put u jednom pravcu" priča koja seća i opominje (VIDEO)

„Put u jednom pravcu“ priča koja seća i opominje (VIDEO)

„Put u jednom pravcu“  je dokumentarna priča o ljudima i porodicama koje su sa Kosova i Metohije u nezapamćenom pogromu, napustile svoja vekovna ognjišta.

Dokumentarni film je urađen kao deo projekta Centra za društvene organizacije iz Vranja.

Prema rečima Anite Stojanović izove organizacije, ovo je dirljiva priča o ljudima koji su krenuli negde u nepoznato sa „životom spakovanim u jednom zavežljaju i uspomenama u srcu“

Jedan broj tih ljudi su invalidi i danas su članovi Udruženja osoba sa paraplegijom. Mi smo želeli da na jedan sveobuhvatan i krajnje analitičan način kroz mnogo primera, prikažemo  kako i u kojim uslovima žive prognana, rasenjenia lica i izbeglice na jugu Srbije – kaže Anita Stojanović za VOM. 

Od juna 1999. godine Vranje je bio glavni punkt za izbegla i raseljena lica sa Kosova i Metohije, a kroz grad je prošlo oko 30 hiljada ljudi. Mnogi su ostali i danas žive u Vranju, ali ne zaboravljaju golgotu kroz koju su prošli. 

Dokumentarna priča o rastanku sa kućnim pragom, životu u kolektivnom smeštaju, borbi za goli život, povezivanju sa lokalnim stanovništvom, saradnji sa institucijama i nevladinim organizacijama i ogromnoj borbi da opstanu i prilagode se novom, nametnutom životu ne ostavlja nikog ravnodušnim – kaže StojanoviĆ.

Na ovu temu pored aktera priče u filmu govore i predstavnici lokalne samouprave, komesarijata za izbeglice i migracije, lokalno stanovništvo, predstavnici drugih državnih institucija i NVO organizacije.

 

Buy Me A Coffee

Popularno

Novinar VOM – a Bratislav Čukić osvojio prvu nagradu na...

Bratislav Čukić novinar - saradnik našeg portala osvojio je po odluci žirija prvu nagradu na novinarskom konkursu „Za bolji svet“ koji je pokrenula kompanija...

Pronađen leš na pruzi u mestu Đelinci