NaslovnaVestiDruštvoReč stručnjaka: Ozbiljna oštećenja sluha zbog petardi

Reč stručnjaka: Ozbiljna oštećenja sluha zbog petardi

Svedoci smo da svake godine u vreme novogodišnje praznične euforije, ali i u vreme ostalih pa i verskih praznika, upotreba, bolje rečeno zloupotreba eksplozivnih sredstava, petardi dovodi do velikog broja raznovrsnih telesnih povreda od kojih su neke opasne po život ili dovode do trajnog invaliditeta.

Tim povodom  razgovarali smo sa dr Nataša Stoiljković specijalistom otorinolaringologije.

Sem opekotina ruku, povreda u smislu amputacija prstiju, opsežnih povreda lica, oka, vrlo su česta i oštećenja sluha , a kod upotrebe eksplozivnih sredstava sa jačim punjenjem može doći i do prskanja bubne opne, što je ređi slučaj – objašnjava dr Stoiljković.

Doktorka naglašava da pod dejstvom ekstremne buke koja je posledica eksplozije petarde, dolazi do akutne akustičke traume, tačnije naglog akutnog, trenutnog oštećenja sluha.

Simtomi ovakve dijagnoze se često ne shvataju suviše ozbiljno, osećaj punoće u uvu, zaglušenost, zujanje. Sve ovo može trajati nekoliko sati u najboljem slučaju, ali i mnogo duže, danima ili nedeljama, a ponekad i ostaviti trajnu posledicu u smislu perceptivnog oštećenja sluha – pojašnjava dr Stoiljković.

Prema njenim rečima osim osećaja oslabljenog sluha kod takvih slučajeva javlja si i uporno, permanentno zujanje. Objektivnim merenjem sluha, audiometrijom, neretko se konstatuje perceptivna obsotrana ili jednostrana nagluvost, a stepen i vrsta oštećenja zavisi i od udaljenosti od mesta eksplozije ali i od individualnih karakteristika.

Ovakve situacije najopasnije su za mališane ili osobe sa već postojećim oštećenjem sluha , kao i za starije osobe. Najčešće žrtve upotreba petardi su tinejdžeri i mališani, ali neretko i odrasle osobe koje se nađu u zoni eksplozije – dr Nataša Stoiljković.

Neminovno se postavlja pitanje šta učiniti ukoliko se nađete u ovakvoj situaciji i imate neki od navedenih simtoma?

S obzirom da se radi o akutnoj akustičkoj traumi gde je važno što ranije reagovati,  neophodno je javiti se otorinolaringologu, koji će nakon pregleda utvrditi o kakvoj se vrsti i stepenu traume radi, preporučiti adekvatnu terapiju, a to je jedini put da se spreče ili svedu na minimum eventualne trajne posledice po sluh povređene osobe objašnjava specijalista otorinolaringologije.

Dr Nataša Stoiljković, lekar u Domu zdravlja Magnet MD, kaže na kraju razgovora zbog svega navedenog posebnu pažnju treba skrenuti roditeljima roditeljima, jer je prevencija najbolja zaštita od nemilih događaja.

Buy Me A Coffee

Popularno

Stefan Stojanović Sleš: Mural koji je teško raditi

Murali na kojima radi Stefan Stojanović Sleš su prepoznatljivi, jer on je davno postavio visoke standarde u ovom može se slobodno reći savremenom umetničkom...

Skoro 50% vakcinisanih Vranjanaca

Filijala fonda PIO na novoj adresi