14.9 C
Vranje
nedelja, 26 juna, 2022
NaslovnaVestiDruštvoRELOAD: Unapređenje zaštite prirodnih dobara efikasnijim upravljanjem otpadom

RELOAD: Unapređenje zaštite prirodnih dobara efikasnijim upravljanjem otpadom

Organizacija Reload iz Vranja realizuje projekat pod nazivom “Unapređenje zaštite prirodnih
dobara efikasnijim upravljanjem otpadom”, koji podrazumeva edukacije, kampanju i nabavku opreme u domenu ekologije.
Projekat finansijski podržava Ministarstvo zaštite životne sredine Republike Srbije i Javno komunalno preduzeće “Komrad” iz Vranja. Organizacija Reload je nabavila specijalizovano vozilo, trocikl koje je ustupilo na korišćenje Javnom komunalnom preduzću “Komrad” Vranje. JKP Komrad će ovo vozilo koristiti da obavlja svoju delatnost na terenu gde je do sada bilo otežano i nepristupačno za radnike Javne higijene i gradskog zelenila. U okviru projekta realizuju se edukacije u dve srednje škole, medicinskoj školi Dr Izabel Emsli Haton Vranje i gimnaziji “Bora Stanković” Vranje. Kroz program edukacije, obuhvaćena su predavanja na temu “Upravljanje otpadom” i “Zaštita biodiverziteta” kao prepoznatim prioritetima u unapređenju zaštite prirodnih dobara. Cilj edukacije je povećanje nivoa svesti kod učenika, čime se stvara podloga za buduće akcije i održivo upravljanje otpadom. Edukacije sprovode stručna lica sa visokim obrazovanjem i iskustvom u navedenim oblastima.


Izrađen je i sajt https://upravljanje-otpadom-vranje.org/ putem kojeg se građani mogu informisati o aktivnostima koje su podržane od strane Ministarstva zaštite životne sredine.
Ovim putem apelujemo na građane da odgovorno postupaju sa otpadom i odlažu ga na adekvatan način. Zbog sve većih količina nepravilno odloženog otpada i njegovog uticaja na okolinu, otpad se smatra jednim od najznačajnijih ekoloških problema savremenog sveta. U Republici Srbiji zakonom su uređeni tokovi svih kategorija otpada u skladu sa evropskim regulativama koje su obavezujuće prvenstveno u pogledu smanjenja količine odloženog otpada. Do rezultata u smanjenju količina odloženog otpada može se doći jačanjem kapaciteta javnih komunalnih preduzeća u pogledu opreme i mehanizacije, i zajedničkim naporima svih članova društva u sticanju navika za pravilno odlaganje otpada kako bi on mogao biti iskorišćen kao sirovina. Sticanje dobrih navika podrazumeva kontinuiranu edukaciju i promovisanje rezultata iste. Ovaj projekat predstavlja odličan primer među-sektorske saradnje, odnosno saradnje Udruženja građana ”Reload” koje deluje u domenu održivog razvoja i privrede-JavnoKomunalnog preduzeća ”Komrad” iz Vranja koje ima ulogu partnera na projektu.

Buy Me A Coffee

Popularno

Jeleni iz Surdulice hitno potrebna pomoć dobrih ljudi

Jelena Vukojević je rođena 1985. godine  u Surdulici gde je do punlestva živela  u selu Leskova Bara. Udata je u Beogradu i majka dvoje...

Pionirke ŽFK Dinamo četiri dana u Beču