Republički krizni štab u Vranju: Situacija se stabilizuje

175

U Vranju je danas popodne održana  sednica Kriznog štaba kojom je presedavao ministar Zlatibor Lončar i kojoj su prisustvovali dr Darija Kisić Tepavčević i dr Branislav Tiodorović. Sednica je bila zatvorena za javnost, a posle toga novinarima su se obratili gradonačelnik Slobodan Milenković i predstavnici struke iz Repubičkog štaba.

Oni su ocenili da je situacija na području cele zemlje, stabilna sa tendencijom pada učestalosti obolevanja osim na jugu Srbije u Vranju i Leskovcu konkretno gde se situacija ocenjuje kao nesigurna.

Dr Kistić Tepavčević kazala je da u ovom delu  zemlje postoji nešto nešto veći broj laboratorijski potvrđenih slučajeva i to zbog širenja infekcije u okviru odrećenih radnih kolektiva.

Ono što treba da se istakne je da je bila brza reakcija i da se brzo prepoznalo grupisanje određenh osoba sa simptomima u okviru ovih kolektiva i da se odmah reagovalo u smislu prestanka rada u tim fabrikama, kao i da su učinjeni svi napori da se zaustavi dalje širenje ovoga virusa – rekla je Kisić Tepavčević

Ona je rekla da je povećan broj potvrđenih slučajeva pre svega zato što epidemiološki  timovi izuzetno vredno rade i pokušavaju da otkriju sve slučajeve bolesti odnosno infekcije tragajući za svakim potencijalnim rezervoarima infekcijama.

Epidemiolog Branislav Tiodorović ocenio je da će u narednim danima  uz intezivan i organizovan rad i epidemiologa i kliničara doći do potpune kontrole situacije.

Najvažnije je u ovom trenutku obratiti pažnju na velike radne organizacije, kontrola se mora više sprovoditi i ja sam siguran da će Štabovi za vanredne situacije odnosno krizni štabovi preduzeti sve mere da to bude dobro organizovano uz riguroznu kontrolu, jer virus je tu i zaštitna sredstva se moraju koristiti. Budemo li imali desetak dana bez novih pozitivnih ili još bolje umrlih moći ćemo da kažemo da smo epidemiju uspešno završili. – rekao je Tiodorović.

On je naomenuo da su sredine na jugu Srbije specifične jer  u velikim kolektivima radi dosta ljudi iz okolnih sela, a to su vrlo važni podaci, jer ako dođe do zaražavanja to se može preneti i u seosku sredinu gde u porodicama žive po dve ili tri generacije.