25.4 C
Vranje
utorak, 17 maja, 2022
NaslovnaVestiDruštvoSiniša Mitić uranijumska žrtva?

Siniša Mitić uranijumska žrtva?

Udruženje uranijumskih žrtava „Pljačkovica 99“ saopštilo je danas da je nedavno preminuo Siniša Mitić  još jedna, u tragičnom nizu, uranijumska žrtva.

U saopštenju koje je potpisao Gradimir Jovanović, predsednik Udruženja navodi se da je njegova tragična sudbina „nesumnjiv primer žrtve osiromašenog uranijuma koji je „udahnuo“ prilikom boravka na kontaminiranom terenu kada je kao direktor RT Vranje obilazio porušeni relej na vrhu  Pljačkovice“.

Nastavlja se, dakle, kolo smrti u kojem su potencijalne žrtve svi žitelji ovog grada i okoline. Mi u Udruženju strahujemo od  epidemijskog talasa smrti koji, po proceni našeg istaknutog onkologa dr Slobodana Čikarića, nadolazi u naredne dve godine kada se navršava latentni period  od 20 godina nakon bombardovanja osiromašenim uranijumom – stoji u saopštenju.

Iz ovog udruženja kažu da iako su energično podizali glas  koji se nije, na žalost, daleko čuo i dalje zahtevaju od naše države  da u vranjskom Zdravstvenom centru opremi savremeni dijagnostički centar gde bi se češćoj  sistematskoj kontroli podvrgavali svi žitelji Vranja i Pčinjskog okruga.

Na primeru Siniše Mitića, ZATIM radnika  vranjskog Vodovoda i vranjske Elektrodistribucije, koji su umrli svaki sud na svetu bi u jednostavnom dokaznom postupku presudio nalogodavcima i izvršiocima  tog bezumnog čina,ubistva sa predumišljajem, i odredio pravičnu naDoknadu porodicama žrtava. Udruženje bezpogovorno podržava   niškog advokata SrĐana Aleksića i državne institucije Srbije da se podnesu tužbe protiv država – članica NATO pakta koje su 1999.godine učestvovale u divljačkom bombardovanju naše zemlje -navodi se u saopštenju.

Na kraju se kaže da će Udruženje će ovo Udruženje uporno tragati za odgovorom na pitanje zbog čega su NATO bombarderi taj smrtonosni radioaktivni otpad  izbacili u Vranje.Oni podsećaju da neće odustati od ideje da u blizini mesta zločina, na Pržaru, podignu spomenik bezumlju  gde će se naći i likovi Klintona, Olbrajtove, Blera, Klarka, Solane… koji će upozoravati svet da se ovakvo zlo nikada i nigde više ne ponovi.

Buy Me A Coffee

Popularno

Novinar VOM – a Bratislav Čukić osvojio prvu nagradu na...

Bratislav Čukić novinar - saradnik našeg portala osvojio je po odluci žirija prvu nagradu na novinarskom konkursu „Za bolji svet“ koji je pokrenula kompanija...

Pronađen leš na pruzi u mestu Đelinci