Sprečen šverc antičkih predmeta

45

Carinici su u saradnji sa policijom 17. septembra 2019. godine na prelazu Preševo sprečili pokušaj krijumčarenja antičkih predmeta starih više od dve hilјade godina.

Slučaj je otkriven u ranim popodnevnim časovima kada su dežurni carinik i policajac na ulazu u zemlјu odlučili detalјno da pregledaju automobil italijanskih registarskih oznaka kojim je upravlјao 54-godišnji makedonski državlјanin.

Na pitanje carinskog službenika da li ima nešto da prijavi, vozač je odgovorio da sa sobom nosi samo lične stvari.

Ubrzo je, međutim, otkriveno da se na zadnjem sedištu, u putnoj torbi sa ličnim stvarima, nalazi i 7 (sedam) kamenih predmeta arheološke vrednosti.

Reč je o 5 predmeta od žuto-braon ćilibara i 2 mermerna predmeta sa stilizovanim predstavama žene, muškarca i konja izvedenih u tehnici duboreza, kao i jedne kamene posude u obliku vaze.

Vozač je službenicima rekao da je predmete dobio od svog prijatelјa, koji ih je otkrio u blizini Strumice i da je imao nameru da ih odnese u Italiju gde živi kako bi krasili njegov dom.

Većina figura teži između 300 i 400 grama, dok je najveća izrazito stilizovana predstava glave i  poprsja muškarca sa naglašenim delovima (oči, nos, usta, kosa i grudi) teška 2,5 kilograma.

S obzirom da se radi o antičkim predmetima čiju starost i vrednost je moguće utvrditi samo stručnom ekspertizom, konsultovano je Odelјenje za arheologiju Narodnog muzeja u Vranju, koje je potvrdilo da je reč o predmetima iz helenističke ere starim oko 2.500 godina.

Pošto se radi o stranom državlјaninu, Prekršajni sud u Preševu je u hitnom postupku doneo odluku da putnik koji je pokušao da prokrijumčari antikvitetne predmete bude kažnjen novčanom kaznom, a kako vrednost prekršaja prevazilazi trećinu vrednosti vozila u kome su predmeti pronađeni, zadržan je i automobil “golf 3 karavan“. Presudom je odlučeno i da predmeti budu trajno oduzeti i predati Narodnom muzeju u Vranju.