18.3 C
Vranje
petak, 22 oktobra, 2021
NaslovnaVestiDruštvoŠta je color doppler sonografija krvnih sudova donjih ekstremiteta.

Šta je color doppler sonografija krvnih sudova donjih ekstremiteta.

Savremeni način života, genetika ili drugi uzročnici, dovode do bolova u nogama. Ukoliko se isključe druge mogućnosti oboljenja, jedan od najčešćih pregleda koji može rešiti nedoumice oko eventualnih oboljenja je color doppler sonografija krvnih sudova donjih ekstremiteta.

Razgovarali smo tim povodom sa jednim od najistaknutijih specijalista radiologije na jugu Srbije dr Radetom Ristićem, koji radi u Domu zdravlja Magnet MD u Vranju, koji nam je objasnio kako se ovim pregledom utvrđuje bolest vena ili arterija.

Ultrazvučna dijagnostika je radiološka metoda koja koristi ultrazvučne talase visoke frekvenije za dobijanje slike organa i strukture tela. Color Doppler je bezbolna i neinvazivna dijagnostička metoda kojom se može meriti protok i smer strujanja krvi kroz krvne sudove i utvrditi da li ima oštećenja. Ukoliko je oštećenje prisutno određujemo i stepen poremećaja  – kaže dr Ristić.

On pojašnjava da se vene nogu dele na: duboke vene, površne vene i komunikantne (perfotantne). Duboke vene se nalaze duboko između mišića nogu. Površne vene su neposredno ispod kože i stvaraju mrežu vena. Na nogama su dve – dugačka i kratka safena. One se preko perforantnih vena i junkcija ulivaju u duboke. Perforantne vene spajaju površne i duboke.

Venski krvni sudovi transportuju krv od periferije ka srcu. Taj proces se odvija zahvaljujući kontrakciji mišića koji se nalaze uz vene. Zdravi venski zalisci (valvule) ne dozvoljavaju da se krv vraća od srca ka periferiji. Kada venski zalisci popuste dolazi do vraćanja krvi prema periferiji, nagomilavanja u donjim delovima nogu i do proširenja vena – pojašnjava radiolog Ristić.

Bolesti proširenih vena su češće kod osoba sa genetskom predpozicijom koo i kod određenih profesija, zbog dugotrajnog stajanja (hirurzi, stomatolozi, frizeri, konobrari…). Češče se javljaju kod žena i leti (toplota dodatno širi venu i usporava krv).

Color Dopplerom vena se utvrđuje da li postoje poremećaju na nivou: dubokih vena: duboka venska tromboza (flebotromboze), neadekvatna funkcija zalistaka i površnih i perforantnih vena: insuficijentni protok, tromboza površnih vena (tromboflebitis), proširene vene (varikoziteti) – kaže dr Ristić.

Ovom metodom se mogu otkriti proširenja (aneurizme) i suženja krvnih sudova. Na arterijama se mogu videti zadebljanja intimomedijalnog kompleksa i plakovi (naslage) koji sužavaju ili potpuno okludiraju lumen krvnog suda, kao i tromboza i embolija. Najčešći simptom oboljenja arterija su bolovi u nogama, klaudikacije.

Buy Me A Coffee

Popularno

Tamara Grujić i ekipa njene emisije sređuju dom porodice iz Trgovišta

Poznata TV voditeljka Tamara Grujić i ekipa emisije „Radna akcija sa Tamarom“, od nedelje, sedam dana će boraviti u opštini Trgovište u svojoj dobro...