6.2 C
Vranje
utorak, 26 oktobra, 2021
NaslovnaVestiDruštvoSvetski dan mentalnog zdravlja: Projektor za dnevnu psihijatrijsku bolnicu

Svetski dan mentalnog zdravlja: Projektor za dnevnu psihijatrijsku bolnicu

Gradska uprava pomoći će nabavku projektora za potrebe Dnevne psihijatrijske bolnice u Vranju, potvrdio je za VOM, gradonačelnik dr Slobodan Milenković.

Prema njegovim rečima gradska uprava pokušava, da na razne načine u okviru svojih mogućnosti pomogne unapređenje zdravstvene usluge u Vranju.

Ovo je samo jedan gest kojim želimo da na današnji dan pomognemo rad dnevne bolnice. mi pratimo potrebe zdravstvenih radnika i trudimo se da sve zahteve koji dolaze iz zdravstvene ustanove odobrimo. Smatramo da smo svi na istom zadatku i da radimo u interesu pacijenata – kaže dr Milenković.

Njegov pomoćnik zadužen za zdravstvenu zaštitu dr Aleksandar Stajić, napominje da iako ne velika po površini vranjska Dnevna psihijatrijska bolnica radi po svetskim standardima.

Zadovoljstvo mi je što možemo na neki način poboljšati rad ove bolnice. ne smemo da žmurimo na činjenicu da postoje ljudi koji imaju problema sa menalnim zdravljem. Pristup i način njihovog lečenja je u Vranju na zavidnom nivou – ocenjuje dr Stajić.

Svetski dan mentalnog zdravlјa se svake godine obeležava 10. oktobra na inicijativu Svetske federacije za mentalno zdravlјe i uz podršku Svetske zdravstvene organizacije, a u partnerstvu sa ministarstvima zdravlјa i organizacijama civilnog društva širom sveta. Ove godine obeležavanje Svetskog dana mentalnog zdravlјa posvećen je prevenciji samoubistva.

Svake godine blizu 800.000 lјudi sebi oduzme život, dok je broj pokušaja samoubistava još veći. Svako samoubistvo je tragedija koja pogađa porodicu, a uticaj na zajednicu i državu ima dugoročan efekat. Samoubistva se dešavaju tokom čitavog životnog veka i drugi su vodeći uzrok smrti među mladima od 15 do 29 godina na globalnom nivou.

Suicid, kao opšti problem prisutan je u svetu i u Vranju je kao i na nivou Srbije. Pokušaj samoubistva je pre svega, multifaktorijalan i kompleksan problem – navodi načelnik Psihijatrije Zdravstvenog centra Vranje, dr Slobodan Stamenković.

On dodaje da je upravo iz tog  razloga Dnevna psihijatrijska bolnica opravdala svoje postojanje, jer je to mesto gde se sprovode različiti psihoterapijski postupci u cilјu osnaživanja i jačanja kapaciteta lјudi sa različitim psihološkim smetnjama i predstavlјa značajnu kariku u procesu njihove resocijalizacije i reintegracije u društvo

Buy Me A Coffee

Popularno

GABRIJELA TASIĆ – ADŽIĆ: Njena sreća je tri puta veća

Biti majka je, kako sve žene koje jesu majke kažu, blagoslov i sreća. Medicinska sestra Gabrijela Tasić - Adžić je pre  sedam godina najpre...