10.3 C
Vranje
ponedeljak, 5 decembra, 2022
NaslovnaVestiDruštvoVOM ISTRAŽUJE: Koliko košta maturska ekskurzija?

VOM ISTRAŽUJE: Koliko košta maturska ekskurzija?

Maturska ekskurzija je jedan od najvažnijih događaja za svakog tinejdžera tokom srednje škole, ali neminovno i veliki udar na kućni budžet. Vranjske srednje škole organizuju maturske ekskurzije tradicionalno na jesen i istraživali smo koliko je novaca potrebno izdvojiti za jedno ovakvo putovanje.

Godinama u nazad, maturske ekskurzije se uglavnom realizuju u inostranstvu. Obilažena su brojna mesta u više evropskih zemalja. Zatim je proglašena pandemija i ekskurzije su stale.

Ono što je primetno je da većina srednjih škola u Vranju planira ili je realizovalo ekskurziju u Grčkoj. Putovanje u ovu zemlju podrazumeva boravak na ostrvu Krf i u Paraliji, posetu
Meteorima i Solunu, a tu su i brojni drugi obilasci. Ova ekskurzija traje pet dana i za nju treba izdvojiti oko 32.000 dinara. Kada se tome doda novac za dnevnice profesora, dobijamo iznos od oko 300 evra.

Kada je u pitanju realizacija maturskih ekskurzija u Srbiji „udarna“ destinacija je Mokra Gora, gde se na putu do tamo obilazi još nekoliko gradova. Reč je o ekskurziji od četiri dana, za šta treba izdvojiti 20.000 dinara. Dodaje se i određena suma novca za profesorske dnevnice, tako da je iznos oko 200 evra. Moramo uzeti u obzir da roditelji daju deci prosečno od 100-200 evra  džeparca za individualni trošak na ekskurziji, pa su ukupni troškovi još veći.
Za ovogodišnje maturske ekskurzije srednjih škola u Vranju je potrebno izdvojiti veliku svotu, ali pitanje je da li se taj novac može meriti sa onim što mladi dožive na ekskurziji.

Najnovije vesti i najvažnije informacije potražite i na našem Telegramu!
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Popularno

Izložba slika „Sila je sa nama“ Dr Miladina Otovića iz...

U Galeriji Narodnom muzeja u Vranju u četvrtak, 24. novembar 2022. godine, sa početkom u 18 sati biće otvorena izložba slika vrsnog umetnika iz...

Oduzeta veća količina rezanog duvana

PONOVO RADI BIOSKOP: Dva filma na repertoaru