14.3 C
Vranje
subota, 24 septembra, 2022
NaslovnaVestiDruštvoVranje dobija Kreativno inovacioni centar (FOTO)

Vranje dobija Kreativno inovacioni centar (FOTO)

Vranje bi trebalo da usvajanjem petogodišnje Strategije razvoja kreativne industrije dobije savremeni Kretivno  inovacioni centar. Poznata je lokacija, a grad već razmišlja o načinu obezbeđivanja sredstava za njegovu izgradnju.

Zamenik gradonačelnika Vranja Nenad Antić koji je inicirao usvajanje dokumenta o razvoju kreativne industrije, koju za sada gotovo nema ni jedan grad u Sbiji, kaže da će se sa implementacijom krenuti odmah nakon što odbornici usvoje strategiju. Tada  će dokument stupiti na pravnu snagu i mogu se primenjivati predviđene mere i aktivnosti.

Mi već uveliko   pripremamo dokumentaciju za konkurs ministra bez porfelјa za tehnološli razvoj i inovacije kako bi dobijenim sredstvima izgradili Kreativno-inovacioni centar (KIC). Reč je ostvaranju stimulativnog okruženja u kojem bi mladi mogli da razvijaju preduzetnički i istraživački potencijal – objašnjava Antić.

KIC bi bio zapravo forma novog inovativnog pristupa u radu sa studentima i nadarenim učenicima, okruženje koje podstiče kreativno stvaralaštvo, razvoj ideja kroz timski rad, razvoj inovacija i preduzetničkog duha i poduhvata.

Takođe u pregovorima smo sa HELP-om da tokom marta meseca potpišemo Sporazum i predvidimo grantove za ravoj kreativnog preduzetništa kroz formiranje novih privrednih subjekata iz domena kreativnih industrija. Direktor HELP-a za Srbiju i njegovi saradnici su pročitali nacrt ovog dokumenta i oni su oduševlјeno prihvatili saradnju jer su prepoznali značaj ovog dokumenta za razvoj grada – dodaje AntiĆ.

Inače, u samom strateškom dokumentu se navodi da kreativne industrije u Vranju treba razvijati na šest stuba:

  • Informacione tehnologije;
  • Arhitektura, dizajn, likovna i primenjena umetnost;
  • Autentična kulturna baština;
  • Turizam;
  • Istorija i tradicija;
  • Dokumentarni i animirani film;

Dokumentom je predviđeno stvaranje institucionalnog okvira kao jednu od najvažnijih mera, a to znači formiranje Lokalnog Saveta za kreativne industrije i Kreativni klaster kao tela čiji je zadatak da koordinira aktivnosti i mere podrške ovom sektoru i deluje kao posrednik međuresornog povezivanja kulture sa privredom, turizmom, obrazovanjem, ekonomijom, kulturnom baštinom.

Najnovije vesti i najvažnije informacije potražite i na našem Telegramu!
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Popularno

Rock festival ,,Downhill“ u Vranju

U subotu 10.septembra, od 21 sat u sali Omladinskog kulturnog centra (OKCE) u Vranju, biće održan rock festival ,,Downhill", koji organizuju Grad Vranje i...

Mladić iz Vranja uboden nožem u lokalnom kafiću

U sredu Dan žalosti u Vladičinom Hanu