31.6 C
Vranje
sreda, 25 maja, 2022
NaslovnaVestiDruštvoŽeleznička stanica u novom ruhu

Železnička stanica u novom ruhu

Radovi na obnovi zgrade Železničke stanice u Vranju se privode kraju. Stara zgrada je sada u novom ruhu, a natpis na ulazu  zbunio je mnoge putnike. Naime ispod imena stanice ispisane na latinici i ćirilici, na samom ulazu stoji natpis „vestibil“.

Reč je o izrazu koji se ne može videti na zgradi ni jedne građevine u našem kraju, ali kako za VOM objašnjava arhitekta Nebojša Despotović, ova reč nije ni malo mistična ni nepoznata i znači hol.

U pitanju je arhaični izraz, možda je na našem području nepoznanica, ali ne predstavlja ništa neobično. Koristio se ranije najviše u sakralnoj arhitekturi, predstavlja predvorje hramova. Tačno je da takav izraz ne stoji na drugim objektima, ali ne znači da ne bi trebalo da ga bude kaže Despotović za VOM.

Iz „Infrastruktura železnice Srbije“ najavili su uskoro  završetak radova na uređenju i rekonstrukciji železničke stanice Vranje, u šta je uloženo oko 18 miliona dinara.

Buy Me A Coffee

Popularno

PČINJSKI OKRUG: 15 pozitivnih na koronavirus

Prema poslednjim podacima Gradskog štaba za vanredne situacije u Vranju od 247 juče obrađenih uzoraka iz Pčinjskog okruga, ukupno je  kod 15 osoba potvrđen...