20.2 C
Vranje
utorak, 5 jula, 2022
NaslovnaDruštvoŽenska priča o SurduliciMARIJA NIKOLIĆ: Radio se voli, pa se tek onda radi na njemu

MARIJA NIKOLIĆ: Radio se voli, pa se tek onda radi na njemu

Marija Nikolić, jedan je od osnivača „Gold“ radija u Surdulici, prepoznatljiv glas na njemu i zaštitno lice lokalne televizije u ovom gradu. Da je radio njena najveća profesionalna ljubav, pokazale su dve ipo decenije koliko je u ovom poslu, radeći na nekoliko radio stanica u Surdulici i Vladičinom Hanu, i to od osnivanja u većini njih.

Kako kaže, uvek ju je oduševljavala moć ljudskog glasa, te je još na školskim priredbama bila voditelj. Kako je nastavnica koja joj je predavala srpski jezik, živela u njenom komšiluku, posle škole vežbale su dikciju, akcente i sve drugo što je potrebno za jednog dobrog spiker a i radio voditelja.

Uz veliku ljubav, talenat i stalno vežbanje, Marija će jednog dana stati rame uz rame sa Svetislavom Vukovićem, najčuvenijim radio voditeljem na našim prostorima.

Na „Gold“ radiju sam punih 18 godina, od njegovog osnivanja. Pre toga, još u srednjoj školi, prošla sam obuke za radio spikera, koje je krajem devedesetih organoizovala opština Vladičin Han, sa ciljem da se unapredi informisanje i obvuku prođu novi kadrovi koji će raditi na lokalnom radiju. Obuka za radio spikere održavala se pod pokroviteljstvom RTS – a. Radila sam u Vladičinom Hanu, na „Točak“ radiju i Radiju „Herc“, a onda smo osnovali, da tako kažem, „Gold“ radio – priča Marija o svojim počecima.

Raditi u medijima, nikad nije bilo lako, pa je tako i protekle dve decenije bilo u Mraijinom slučaju. No, ljubav prema poslu, bila je presudna da ostane u ovoj branši, uprkos brojnim poteškoćama, koroz koje su mediji prolazili.

Nisam ni znala da volim da radim ovaj posao, dok nisam prošla obuku za radio spikere. Kada radiš ono što voliš da radiš, onda je to hobi, a ne posao. Moj radni vek je uglavnom vezan za Surdulicu, za skoro dve decenije rada, pratila sam kako se grad menjao.Navikla sam ja na Surdulicu i ona na mene. Poseban je osećaj kada ljudima dan počinje uz vas na neki način, tačnije uz program „Gold“ radija. Ljudi nam veruju, mi nismo ni svesni koliko. Radio je uspeo da preživi, uprkos brojnim problemima kroz koje su mediji prošli, ali i novine koje je razvoj tehnologije i telekomunikacija doneo – ukazuje Marija.

Ona dodaje da su reklame i mali oglasi, kao i merenje slušanosti, pokazatelj koliko je radio još uvek medij koji se sluša. Za svoj rad „Gold“ radio i dobili su brojna priznanja. Posebno ističe da je ovaj medij samo godinu dana nakon puštanja u etar, osvojio oskar popularnosti za najslušaniji radio u kraju. Marija je takođe vodila brojne kulturne, turističke i druge javne manifestacije.

Kako kaže, bila je svedok razvoja i stagnacije radio stanica na jugu Srbije. Iz svoje bogate arhive izdvaja novinski članak, kada je tadašnji ministar informisanja, a sada predsednik RS Aleksandar Vučić, ozvaničio rad „Točak“ radija u Vladičinom Hanu, gde je tada radila.


Marija se nada da će radio, kao medij preživeti i ostle izazove koji mu predstoje u budućnosti.

Ovaj medijski sadržaj sufinansiran je od strane opštine Surdulica. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva

Buy Me A Coffee

Popularno

VRANJE REKLO HVALA JEDNOM OD NAJVEĆIH DOBROTVORA: Ulica Džona V. Frotingama

Na inicijativu žena okupljenih oko neformalne grupe Ženski solidarni front Vranje i Centra za medijsku transparentnost i društvenu odgovornost (CMTDO) iz Vranja, a koja...

MILENA ŠKARIĆ: Nečije malo, nekome puno znači