NaslovnaVestiHronikaBivša sudija Marija Janićijević biće u kućnom zatvoru godinu dana

Bivša sudija Marija Janićijević biće u kućnom zatvoru godinu dana

Sudsko veće Apelacionog suda u Nišu, kojim je predsedavao sudija Zoran Popović delimično preinačilo je presudu Višeg suda u Leskovcu protiv sudije Marije Janićijević iz Vranja u delu odluke o krivičnoj sankciji.

Sud u Nišu je optuženu raniju sudiju Osnovnog suda Mariju Janićijević, osudio na kaznu zatvora u trajanju od jedne godine, zbog krivičnog dela kršenja zakona od strane sudije. Ona će kaznu izdržavati u prostorijama u kojima stanuje, noseći nanogicu.

Podsećamo da je 17. decembra 2018. godine  podignut je optužni predlog protiv Marije Janićijević, tada sudije Osnovnog suda u Vranju, „zbog postojanja sumnje da je učinila krivično delo kršenje zakona od strane sudije, javnog tužioca i njegovog zamenika u pokušaju“.

Postojali su osnovi sumnje da je Marija Janićijević dana 19. maja 2017. godine u Vranju, postupajući kao sudija u sudskom postupku, donošenjem nezakonitih akata, pokušala da nanese štetu oštećenom N.Z, advokatu iz Vranja u iznosu od 500.000 dinara. Zbog specifičnosti slučaja predmet je preuzelo leskovačko pravosuđe.

U septembru 2019. godine Marija formalno je prestala da bude sudija Osnovnog suda u Vranju, pošto je odluka o prestanku sudijske funkcije objavlјena u Službenom glasniku.

Ona je razrešena sudijske funkcije zbog izvršenog teškog disciplinskog prekršaja iz Zakona o sudijama i Etičkog kodeksa, precizirano je tada  u objavlјenoj odluci.

Buy Me A Coffee

Popularno

Na Urgentnom skoro duplo više pregleda nego inače

Na Urgentnom odeljenju vranjske bolnice minulog vikenda obavljeno je čak 220 pregleda, što je skoro duplo više od prosečnog broja pacijenata koji zatraže pomoć. Lekari...

PČINJSKI OKRUG: 15 pozitivnih na koronavirus