5.5 C
Vranje
nedelja, 24 oktobra, 2021
NaslovnaVestiKomemoracija pripadniku 63. padobranske brigade Ognjenu Trajkoviću "dečaku velikog srca"

Komemoracija pripadniku 63. padobranske brigade Ognjenu Trajkoviću „dečaku velikog srca“

U spomen i čast poginulom desetaru Ognjenu Trajkoviću, pripadniku 63. padobranske brigade, danas je na niškom vojnom aerodromu „Narednik-pilot Mihajlo Petrović“ održan komemorativni skup.

 

Komemoraciji su prisustvovali članovi porodice poginulog padobranca, potpredsednik Vlade i ministar odbrane dr Nebojša Stefanović, episkop niški i vojni gospodin Arsenije i episkop pakračko-slavonski gospodin Jovan, kao i pripadnici 63. padobranske brigade, kolege i prijatelјi.

Komandant 63. padobranske brigade pukovnik Nenad Zonić, koji se obratio okuplјenima, istakao da je danas njihovo padobransko bratstvo okuplјeno pod kupolom tuge za njihovim nastradalim bratom Ognjenom.

Trajković Ognjen, iz rodnog Vranja, nakon završene srednje škole odlučio je da se odvoji od svoje porodice, položi zakletvu otadžbini i kao vojnik na dobrovolјnom služenju vojnog roka stupi u redove naše elitne jedinice. Nјegov entuzijazam, upornost i ogromna želјa za padobranstvom, omogućile su da ispuni sve svoje zadatke, uspešno završi osnovnu padobransku obuku i postane profesionalni pripadnik naše jedinice. Tu nije stao, već je težio dalјem ličnom usavršavanju, uz neverovatnu posvećenost i već razvijen osećaj pripadnosti jedinici koji samo mi poznajemo – naglasio je pukovnik Zonić.

Prema njegovim rečima, ta neprekidna borba za najuzvišenije ideale slobode, rodolјublјa i časti osvojila je i srce mladog Ognjena koji je stupio među najslavnije i najhrabrije.

Nјegova čista duša, svojom dobrotom ispunjavala je mirom i blagostanjem našu 3. padobransku četu herojske 63. padobranske brigade. Poput svojih predaka časno je ispunjavao zadatke. Svojim zalaganjem zadobio je veliko poverenje svojih starešina i kolega – naglasio je pukovnik Zonić.

Vojni padobranci, dodao je, pred kojima su drhtale i odstupale mnoge neprijatelјske vojske, svoju hrabrost i veštinu izgrađivali su od samih početaka rada u toj jedinici, pomirili su se sa činjenicom da je rizik od prerane smrti sastavni deo njihovog svakodnevnog života i rada u jedinici u izvršenju složenih i visokorizičnih zadataka.

Nažalost, njegov skok prekinuo je put njegove zemalјske slave i pozvao ga u nebesku Srbiju. Sada Ognjen korača carstvom božijim, sa svetim vojnicima i svetim ratnicima u beskonačnom stroju pravednika. Ognjene, večan ti spokoj u njegovom neprolaznom carstvu i večan ti pomen imena tvoga bio u srcu svakog pripadnika 63. padobranske brigade! – rekao je pukovnik Zonić na kraju svog obraćanja.

Prisutnima na komemoraciji obratio se i kapetan prve klase Milјan Radojević, komandir 3. padobranske čete, koji je rekao da je Ognjen sve pripadnike te jedinice smatrao svojom braćom, kao što su i oni njega smatrali svojim bratom.

Dečak velikog srca, svojim osmehom unosio je vedrinu i pozitivnu energiju u 3. padobransku četu – naglasio je kapetan prve klase Radojević dodajući da je Ognjen imao mnogo zadataka koje je izvršavao besprekorno, od kojih je najvažniji bio – da bude dobar čovek.

Desetar Ognjen Trajković koji je život izgubio u sredu, 21. aprila oko 16,30 časova, prilikom izvođenja padobranskog skoka. Bio je padobranac u 3. padobranskoj četi 63. padobranske brigade. Rođen je 20. decembra 2000. godine u Vranju. Nije bio oženjen. Sahrana desetara Ognjena Trajkovića, biće danas u 15 časova na Šapranačkom groblјu u Vranju

Buy Me A Coffee

Popularno

GABRIJELA TASIĆ – ADŽIĆ: Njena sreća je tri puta veća

Biti majka je, kako sve žene koje jesu majke kažu, blagoslov i sreća. Medicinska sestra Gabrijela Tasić - Adžić je pre  sedam godina najpre...

Fabrika Hanibal proširuje tim saradnika