15.4 C
Vranje
sreda, 28 septembra, 2022
NaslovnaVestiKulturaAna Ilić iz Vladičinog Hana dobitnica svetskog priznanja "crni biser"

Ana Ilić iz Vladičinog Hana dobitnica svetskog priznanja „crni biser“

Ana Ilić iz Vladičinog Hana diplomirani filozof, pesnikinja i kreativac koji pravi neverovatan spoj umetnosti i filozofije, koja nakon završenog fakulteta živi i radi u Nišu dobitnica je internacionalne nagrade “Crni biser” u kategoriji pisane reči. Za jedini takmičarku iz Srbije glasalo je preko 6000 lјudi u internet zajednici, a ova skromna devojka kaže da i nije baš očekivala nagradu iako joj je značila neverovatna podrška.

Iskreno nisam  očekivala nagradu, s obzirom na to kakvi sjajni lјudi su bili nominovani u mojoj kategoriji – kaže Ana.

Na pitanje kako se oseća nakon proglašenja, neobično odgovara, ali kroz odgovor ove devojke se vidi njena borba.

Osećam se nekako sigurno, sigurno u svoje odluke o tome kako da živim svoj život. Upravo jer je taj moj život bio pod neuobičajenim okolnostima, i nisam mogla nikad da budem sigurna povodom toga šta treba da radim. Samo sam se trudila da radim najbolјe što mogu i živim najbolјe što mogu i budem najbolјa što mogu. I sad sam sigurna da jesam to radila – kaže Ana.

Nagradu od 2012. godine dodelјuje evropska organizacija obolelih od retkih bolesti. Nagrada se zove Crni biser jer je, kažu, formiranje crnog bisera retko kao i primaoci ove nagrade.

Proglašenje pobednika je ispraćeno rečima  “Čestitamo, Ana. Tvoje reči inspirisale su mnogo lјudi, a večeras oni su želeli da ti se zahvale za sve što si učinila i činiš za zajednicu obolelih od retkih bolesti.”

Nagrada je došla u mesecu koji se obeležava kao mesec retkih bolesti. Anu je kandidovala Nacionalna Organizacija za Retke Bolesti u Srbiji, a e organzatori su izabrali pet najbolјih kandidata širom sveta, među kojima se našla i Ana i onda je bilo otvoreno glasanje preko sajta.

Ana Ilić rođena je  podsećamo 1995. godine u Vranju. Detinjstvo i ranu mladost  provodi u Vladičinom Hanu, sve do odlaska u Niš kada kreće sa studijama, uz neizmernu podršku porodice koja dolazi sa njom u ovaj grad. Prva Anina zbirka pesama “Pod svetlom istine” nastajala je u periodu između njene desete i šesnaeste godine. A svetlost dana je ugledala na 16. rođendan. Onda je usledila još jedna zbirka, pa par godina kasnije još jedna, Ana je paralelno pisala studirala i borila se za bolјe uslove lečenja retke bolesti od koje boluje. Nјene knjige se prodaju po meri srca, a njene promocije su uvek dobro posećene i predstavljaju pravi vulkan emocija.

Najnovije vesti i najvažnije informacije potražite i na našem Telegramu!
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Popularno

Najzanimljiviji svadbeni običaji u Srbiji

Venčanje dvoje ljudi prema tradicionalnom shvatanju predstavlja ovekovečenje iskonske ljubavi, a brak se smatra jednom od Svetih Tajni. Skladno tome, na našem području su...

Rock festival ,,Downhill“ u Vranju