NaslovnaVestiKulturaAna Ilić iz Vladičinog Hana dobitnica svetskog priznanja "crni biser"

Ana Ilić iz Vladičinog Hana dobitnica svetskog priznanja „crni biser“

Ana Ilić iz Vladičinog Hana diplomirani filozof, pesnikinja i kreativac koji pravi neverovatan spoj umetnosti i filozofije, koja nakon završenog fakulteta živi i radi u Nišu dobitnica je internacionalne nagrade “Crni biser” u kategoriji pisane reči. Za jedini takmičarku iz Srbije glasalo je preko 6000 lјudi u internet zajednici, a ova skromna devojka kaže da i nije baš očekivala nagradu iako joj je značila neverovatna podrška.

Iskreno nisam  očekivala nagradu, s obzirom na to kakvi sjajni lјudi su bili nominovani u mojoj kategoriji – kaže Ana.

Na pitanje kako se oseća nakon proglašenja, neobično odgovara, ali kroz odgovor ove devojke se vidi njena borba.

Osećam se nekako sigurno, sigurno u svoje odluke o tome kako da živim svoj život. Upravo jer je taj moj život bio pod neuobičajenim okolnostima, i nisam mogla nikad da budem sigurna povodom toga šta treba da radim. Samo sam se trudila da radim najbolјe što mogu i živim najbolјe što mogu i budem najbolјa što mogu. I sad sam sigurna da jesam to radila – kaže Ana.

Nagradu od 2012. godine dodelјuje evropska organizacija obolelih od retkih bolesti. Nagrada se zove Crni biser jer je, kažu, formiranje crnog bisera retko kao i primaoci ove nagrade.

Proglašenje pobednika je ispraćeno rečima  “Čestitamo, Ana. Tvoje reči inspirisale su mnogo lјudi, a večeras oni su želeli da ti se zahvale za sve što si učinila i činiš za zajednicu obolelih od retkih bolesti.”

Nagrada je došla u mesecu koji se obeležava kao mesec retkih bolesti. Anu je kandidovala Nacionalna Organizacija za Retke Bolesti u Srbiji, a e organzatori su izabrali pet najbolјih kandidata širom sveta, među kojima se našla i Ana i onda je bilo otvoreno glasanje preko sajta.

Ana Ilić rođena je  podsećamo 1995. godine u Vranju. Detinjstvo i ranu mladost  provodi u Vladičinom Hanu, sve do odlaska u Niš kada kreće sa studijama, uz neizmernu podršku porodice koja dolazi sa njom u ovaj grad. Prva Anina zbirka pesama “Pod svetlom istine” nastajala je u periodu između njene desete i šesnaeste godine. A svetlost dana je ugledala na 16. rođendan. Onda je usledila još jedna zbirka, pa par godina kasnije još jedna, Ana je paralelno pisala studirala i borila se za bolјe uslove lečenja retke bolesti od koje boluje. Nјene knjige se prodaju po meri srca, a njene promocije su uvek dobro posećene i predstavljaju pravi vulkan emocija.

Buy Me A Coffee

Popularno

IN MEMORIAM: Svetomir Nikolić – Foto Džimi

Svetomir Nikolić zvani Džimi preminuo je od posledica korona virusa  u  svojoj 60. godini. Nikolić je rođen u Vranju 1961. godine, gde je završio i...