23.8 C
Vranje
nedelja, 3 jula, 2022
NaslovnaVestiKulturaBORINI POZORIŠNI DANI: Festival pod maskama na daskama koje život znače

BORINI POZORIŠNI DANI: Festival pod maskama na daskama koje život znače

U Pozorištu „Bora Stanković“ u Vranju  uz poštovanje svih epidemioloških mera,  u sredu veče počeli su jubilarni, 40. po redu „Borini pozorišni dani“.

Zbog trenutne epidemiološke situacije izostao je formalni deo svečanosti, pa su rukovodioci grada samo pratili predstavu iz prvog reda, a formalno je Borine pozorišne dane otvorio selektor festivala Slobodan Savić.

Otkad postoji pozorište ono je bilo za zajednicu i u zajednici, zajednici publike i glumaca. I to je izuzetno važno za pozorište oduvek. U ovim okolnostima kovida 19, u vremenu strepnje i neizvesnosti izuzetno je važno da je publika večeras ispunila ovu salu, a izuzetna je i hrabrost glumaca koji će večeras, kao i narednih dana igrati za vas. Veoma je važno da se održi kontinuitet i da se organizuju 40. Borini pozorišni dani, jer tu nije reč samo o kontinuitetu i godinama, već i o ovoj zajednici, kao i o komunikaciji između publike i pozorišta – kazao je Savić na otvaranju.

On je naglasio da slogan festivala ,,Sadašnjost u prošlosti’’, nije slučajan.

Nije slučajan ni danas kada otvaramo 40. festival, i nije slučajan ni kada govorimo o Borisavu Stankoviću. Stara književna kritika je mislila da je on pesnik i pisac jednog kraja, ili lokalne zajednice, kao i da je negde uklješten između tradicionalnog i modernog. Ne, Borisav Stanković je među onim našim retkim piscima koji je u svoje vreme otvarao teme o kojima mi i danas razmišljamo, koje su i danas za nas aktuelne. Zato u toj prošlosti Borisava Stankovića, ili Šekspira ili Sofokla, mi prepoznajemo sadašnjost’ – istakao je selektor Savić otvarajući jubilarne Borine pozorišne dane.

Borine pozorišne dane otvorila je predstava ,,Travnička hronika“, koju je po istoimenom romanu Ive Andrića, režirao Nikita Milivojević, a u koprodukciji Srpskog narodnog pozorišta Novi Sad i Narodnog pozorišta Sombor.

U okviru pratećeg programa festivala u Galeriji Pozorišta otvorena je izložba 16. Međunarodnog trijenala ,,Pozorište u fotografskoj umetnosti“, Sterijinog pozorja.

Buy Me A Coffee

Popularno

MURAL KOJI JE PODELIO VRANJE: Ne sudi već čovek budi

Čini mi se godinama već slušam ideju veterana da Vranje dobije mural posvećen ruskom dobrovoljcu Albertu Andijevu. Čula sam sledeće komentare “Muka mi je...

MILENA ŠKARIĆ: Nečije malo, nekome puno znači