Deo privatne kolekcije Dragana Mininčića – Cige poklonjen Biblioteci

66

Bibloteka „Bora Stanković“ dobila je književna dela i umetničke slike iz privatne kolekcije Vranjanca Dragana Mininčića – Cige. Reč je o vrednom daru koji sadrži 873 knjige i 6 umetničkih dela.

Direktor biblioteke Zoran Najdić zahvalio se na ovom vrednom poklonu i istakao da su za bogaćenje knjižnog fonda od značaja i pokloni koje biblioteka dobija.

Današnji poklon je najveći koji smo do sada dobili. Složićete se da je broj od 873 knjige koliko nam poklanja naš Vranjanac i prijatelj Dragan Mininčić Ciga, broj za poštovanje. Moram da napomenem da smo uz knjige dobili i 6 umetničkih dela koja će krasiti naše prostorije, a sve zajedno predstavljaće značajan legat gospodina Mininčića, koji će uz legat Zorana Stošića Vranjskog predstavljati kulturno blago našeg grada – rekao je direktor Zoran Najdić.

Dragan Mininčić Ciga zahvalio je Gradu i Biblioteci što su prihvatili legat, Ovo je deo legata. Ima još knjiga koje nisu sa posvetama, kao i kompleta časopisa.

U ovom legatu se nalaze i prva izdanja dela Bore Stankovića i Jovana Hadživasiljevića. Moja želja je bila da ih ostavim Vranju, gradu u kome sam se rodio i odrastao i to me čini srećnim- istakao je Mininčić.

O značaju Mininčićevog rada za kulturu na nacionalnom nivou govorili su njegovi prijatelji Radovan Popović, dugogodišnji urednik kulturnog dodatka ,,Politike’’ i pesnik Ljubivoje Ršumović.