2.9 C
Vranje
subota, 3 decembra, 2022
NaslovnaVestiKulturaDogovoren program festivala "Vranjska gradska pesma"

Dogovoren program festivala „Vranjska gradska pesma“

Organizacioni odbor usvojio je danas program prvog festivala „Vranjska gradska pesma“, koji će prvi put ove godine biti održan 21. i 22. februara u Vranju.

Festival počinje  u četvrtak 21. februara,  od 19 sati u sali Doma vojske, a na otvaranju će govoriti gradonačelnik dr Slobodan Milenković i potomci Stane Karaminge prof. dr Sima Avramović  i dr Marina Džikić.

U nastavku programa  biće  prikazan  film o baba Stani, a predviđeno je i obraćanje Mirjane Drobac, etnomuzikologa u Muzičkoj produkciji RTS-a, koja će govoriti o gradskoj vranjskoj pesmi. U muzičkom delu programa nastupiće vokalni solisti Ivana Tasić, Branimir Stošić Kace i Slobodan Jovanović Cobi, kao i Kulturno umetničko društvo  „Sevdah“.

Drugog dana festivala, u petak 22. februara od 12 sati u koncertnoj sali Muzičke škole „Stevan Mokranjac”, učenicima i svim zainteresovanim, Mirjana Drobac održaće predavanje o vranjskoj gradskoj pesmi. U večernjem delu programa od 19 sati u sali Doma vojske predviđen je nastup vokalnih solista: Vesne Dimić, Slobodana Jovanovića Cobija, Biljane Petković, Tijane Vučković, Branimira Stošića Kaceta, Ivane Tasić i Čede Markovića uz pratnju orkestra Ljubiše Pavkovića.

Festival simbolično počinje u godini kada se u Vranju obeležava  pedest godina od smrti  čuvene pesmopojke Stane Avramović Karaminge autorke pesme „Dimitrijo, sine Mitre”, Vranjanke  koja je decenijama čuvala, negovala i drugima prenosila izvornu  vranjansku pesmu.

Najnovije vesti i najvažnije informacije potražite i na našem Telegramu!
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Popularno

ANDRA JOVANOVIĆ: Bioskop si je bioskop, pozorište je pozorište

Bioskop u Vranju prošao je kroz bogatu istoriju dugu skoro 110 godina. O nekim prošlim vremenima i istoriji bioskopa, razgovarali smo sa poslednjim direktorom...

PONOVO RADI BIOSKOP: Dva filma na repertoaru

Oduzeta veća količina rezanog duvana