24.3 C
Vranje
ponedeljak, 23 maja, 2022
NaslovnaVestiKulturaFormira se odeljenje za digitalizaciju Biblioteke

Formira se odeljenje za digitalizaciju Biblioteke

Na osnovu Rešenja Ministarstva kulture i informisanja o dodeli sredstava za finansiranje ili sufinansiranje projekata u oblasti digitalizacije kulturnog nasleđa i savremenog stvaralaštva u 2022. godine, Javna biblioteka „Bora Stanković“ dobila je sredstva za realizaciju projekta „Formiranje Odeljenja za digitalizaciju Javne biblioteke Bora Stanković Vranje sa matičnom funkcijom za Pčinjski i Kosovsko-Pomoravski okrug“.
Biblioteka je već pripremila namensku prostoriju za potrebe ”Odeljenja za digitalizaciju”, ukupne površine od 40 m2. Sredstvima Ministarstva kulture biće nabavljena savremena informatička oprema, dok će Grad obezbediti sve uslove za optimizaciju prostora i za sam tehnički proces digitalizacije. Fokus digitalizacije biće dela zavičajnih pisaca, zatim knjige o Vranju, razglednice, fotografije, plakati, katalozi, geografske karte, i sve ono što svedoči o istoriji, kulturi i tradiciji Vranja i okoline. Sva digitalizovana građa biće predstavljena kroz digitalnu biblioteku i tako dostupna zainteresovanim građanima.
Svečanim otvaranjem „Odeljenja za digitalizaciju“ biće obeležena 143. godišnjica od osnivanja Čitaonice vranjske i 95 godina od smrti Bore Stankovića, velikana čije ime nosi Biblioteka.
Ministarstvo kulture i informisanja podržaće će projekat sa 800.000, dok će Grad Vranje kao sufinansijer učestvovati sa 381.000 dinara

Buy Me A Coffee

Popularno

PČINJSKI OKRUG: 15 pozitivnih na koronavirus

Prema poslednjim podacima Gradskog štaba za vanredne situacije u Vranju od 247 juče obrađenih uzoraka iz Pčinjskog okruga, ukupno je  kod 15 osoba potvrđen...