NaslovnaVestiKulturaGodina jubileja: „Igliče venče nad vodu cveta“ i dalje izdavački ponos

Godina jubileja: „Igliče venče nad vodu cveta“ i dalje izdavački ponos

Jedinstvena zbirka narodnih pesama iz vranjskog kraja  „Igliče venče nad vodu cveta“, koju je priredio  Momčilo Zlatanović, doživela je dva izdanja. U godini velikog jubileja, kada Narodni univerzitet obeležava 65 godina postojanja podsećamo da delo čiji se  primerak prvog izdanja nalazi i u Kongresnoj biblioteci Sjedinjenih američkih država.

Iza oba izdanja stao je vranjski Narodni univerzitet. Prvo izdanje tadašnjeg Radničkog univerziteta  datira iz 1967. godine kada je knjiga štampana u čak 2000 primeraka godine. 2014. godine iza reprinta stao je Narodni univerzitet, tada je štampano 300 primeraka.

Prva zbirka sadrži 125 zapisa, raspoređenih u pet rukoveti pesama: lazaričke, žetelačke, lјubavne, svatovske i istorijske. Građa je prikuplјena u Vranju i u pčinjskom kraju, sredinom šezdesetih godina 20. veka. Ovu zbirku karakteriše činjenica da je priređivač imao obilјe sabranih varijanata, katkad i po desetak od iste pesme, te je birao najbolјe, antologijske primere – kaže za Novosti direktorka Narodnog univerziteta Gordana Dimitrijević.

Reprint prog izdanja objavlјen je gotovo bez ikakvih izmena i predstavlјa pravo književno bogatstvo za istraživače i lјubitelјe književnosti.

Buy Me A Coffee

Popularno

IN MEMORIAM: Dr Nebojša Dimitrijević profesor strukovnih studija

Profesor dr Nebojša Dimitrijević preminuo je danas, u 48. godini života, od posledica korona virusa u kruševačkoj Kovid bolnici. Dimitrijević je radio kao profesor na...

VELIKI POŽAR U NASELJU RAŠKA: Gori kuća!

HAPŠENJE ZBOG DROGE: Akcija „Gnev“ u Vranju