2.9 C
Vranje
nedelja, 4 decembra, 2022
NaslovnaVestiKulturaIzložba "Mute " Aleksandre Ilić u galeriji Muzeja

Izložba „Mute “ Aleksandre Ilić u galeriji Muzeja

U ponedeljak 26. avgusta u Galeriji Narodnog muzeja, sa početkom u 20 časova biće otvorena izložba „Mute“ mlade umetnice Aleksandre Ilić, mastera likovne umetnosti iz Zrenjanina.

„Mute“ je serija radova  idejno uokvirena za vreme umetnicinog rezidencijalnog boravka u Parizu krajem 2017.godine, a nastala tokom 2018.godine. Pomenuti radovi nastavljaju umetnicinu objavu sebi samoj ohrabljujući duboke zabravljene pokretače emocija i kognicije.

Aleksandra Ilić je rođena u Beogradu 1987.godine. Osnovne akademske studije završila je na Akademiji umetnosti u Novom Sadu sa prvom samostalnom izložbom „Izložba“ 2014.godine.  Master akademske studije završava na istoj akademiji sa izložbom „Natron“2015.godine.

Dva rada iz pomenute serije „Natron“ nagrađena su trećom nagradom Niš Art fondacije 2016.godine.

Paralelno sa „Natronom“ nastaje instalacija „Četiri jahača apokalipse“ 2015.godine koja postavlja u prostor četiri drvena konjića za ljuljanje (dečija igračka), ali u dimenzijama za odraslog čoveka. Instalacija je interaktivna i osmišljena kao ponuđena zabava konzumentimauz zamku ukoliko izostane informisanost o nazivu.Rad bez izuzetka pripisuje jednu od destruktivnih osobina Jahača svakome ko uđe u dijalog sa njegovim zabavnim aspektom.

Tokom 2016. i 2017.godine Aleksandra radi nastavak serije „Natron“ pod imenom „Mali Natron“, koji broji 40 radova malog formata.

Kao rezident u „Cite internationale des arts“ odlazi u Pariz 2017.godine gde izlaže seriju novih crteža i uobličava ideju za nadolazeću seriju radova zbirnog naziva „Mute“.

Najnovije vesti i najvažnije informacije potražite i na našem Telegramu!
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Popularno

ANDRA JOVANOVIĆ: Bioskop si je bioskop, pozorište je pozorište

Bioskop u Vranju prošao je kroz bogatu istoriju dugu skoro 110 godina. O nekim prošlim vremenima i istoriji bioskopa, razgovarali smo sa poslednjim direktorom...

PONOVO RADI BIOSKOP: Dva filma na repertoaru

Oduzeta veća količina rezanog duvana