Naslovna Vesti Kultura "Joakim" pod znakom pitanja?

„Joakim“ pod znakom pitanja?

Festival profesionalnih pozorišta „Joakim Vujić“, 56. po redu  koji je zakazan za 26. novembar u Vranju, kako VOM saznaje, nakon otkazivanja dve predstave na „Borinim pozorišnim danima“, našao se pod znakom pitanja.

Gradski krizni štab još uvek nije doneo odluku o neodržavanju festivala, ali sa druge strane karte su u prodaji i očekuje se da festival bude održan uprkos pogoršanju epidemiološke situacije.

Ukoliko se ipak festival održi, on će se odvijati pod sloganom „Strah, smeh, sloboda“, po redu Festival profesonalnih pozorišta Srbije „Joakim Vujić, biće održan od 26. oktobra do 2. novembra u pozorištu „Bora Stanković“ u Vranju.

Po izboru selektorke Branislave Ilić, dramaturškinje, u glavnom takmičarskom programu biće izvedeno  sedam predstava.

Čast da otvore festival imaju domaćini, glumci vranjskog pozorišta,  predstavom „Nečista krv“,  Tijane Grumić, po romanu Bore Stankovića u režiji Juga Đorđevića.

Drugog dana festivala publika će moći da pogleda komad „Ako se probudiš ili kao da je važno“, Isidore Milosavlјević, reditelјa Nenada Todorovića, u izvođenju ansambla Narodnog pozorišta iz Leskovca u koprodukciji  s Narodnim pozorištem iz Prištine.

Narednog dana, Knjaževsko – srpski teatar iz Kragujevca predstaviće se „Ženidbom i udadbom“ Jovana Sterije Popovića, koju je režirala Jana Maričić.

U četvrtak, 29.oktobra, nastupiće glumci leskovačkog pozorišta , predstavom „Svici“ Tene Štivičić, u režiji Ksenije Krnajski.

Petak, 30.oktobar rezervisan je za  „Dva viteza iz Verone“  Vilijama Šekspira, reditelјke  Mie Knežević, u izvođenju glumaca Šabačkog pozorišta.

Poslednjeg dana u oktobru, na sceni vranjskog pozorišta, publika će pogledati predstavu Narodnog pozorišta iz Pirota,  „Strah, jedna topla lјudska priča“, autorski projekat  Igora Vuka Torbice, inspirisan delima Franca Ksavera  Kreca.

Predstava „Lavina“ po tekstu  turskog dramskog pisca Tundžera Džudženolua, reditelјa Stevana Bodrože, u koprodukciji Regionalng pozorišta iz Novog Pazara i Puls Teatra iz Lazarevca, biće izvedena prvog novembra u 20 sati.

Poslednjeg dana festivala, u čast nagrađenih, igra se predstava “Vlast i njena opozicija”, po tekstu Nebojše Romčevića, reditelјa Egona Savina, sa glumačkim ansamblom  Narodnog pozorišta iz Niša,koja će ujedno I  zatvoriti festival.

O nagradama 56. „Joakima“, odlučivaće tročlani žiri u sastavu: Valentin Vencel, glumac, upravnik Novosadskog pozorišta, Slobodan Ljubičić, glumac, prvak drame Narodnog pozorišta iz Užica i dr Vlatko Ilić, teatrolog, vanredni profestor Fakulteta dramskih umetnosti.

Festival „Joakim Vujić“ organizuje Zajednica profesionalnih pozorišta Srbije. Realizaciju festivala pomogli su Grad Vranje i Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije.

Buy Me A Coffee

Popularno

Ubijena Sara Asanović na OMV pumpi u Vranju

Sara Asanović (27) ubijena je večeras u kafiću na OMV pumpi u Vranju. U nju je kako je VOM-u potvrđeno u istražnim organima ispaljeno...

Bivša novinarka iz Vranja uhapšena u Španiji

OVO JE SARIN UBICA: Ako imate bilo kakvu informaciju javite policiji

Ubio se Marjan Stamenković ubica Sare Asanović