Ljubitelji kulture se okupljaju online

63

Uvođenje vanrednog stanja zatvorilo je pozorišta, galerije i ostala mesta okuplјanja lјubitelјa kulture u gradu. Ipak zahvalјujući savremenim tehnologijama u Vranju se taj nedostatak ne oseća puno jer su se kulturna zbivanja preselila na onlajn opcije.

Predstave pozorišta Bora Stanković emituju se onlajn. Reakcije publike koje svoje utiske nakon gledanja iznose na društvenim mrežama su više nego dobre. Ljudi pišu utiske, komentarišu glumu i razmenjuju impresije.

Čuvena Likovna radionica koju vodi akademska slikarka Vesna Marinković Stanković, koja radi pri ovdašnjem Narodnom univerzitetu, svoj rad nastavila je virtualno. Polaznici su u stalnom kontaktu sa voditelјkom radionice putem vibera, gde joj šalјu svoje radove, a ona dalјe isntrukcije. Ipak i publika nije ostala uskraćena, jer na društvenim mrežama svakodnevno se predstavlјaju umetnici polaznici radionice i njihova dela.

Ovo je drugačiji pristup izlaganju umetničkih radova.Prate se različite faze u radu mladih umetnika.Polaznici koji su predstavlјeni su jos uvek učenici, studenti…. Neki tek na početku razvijanja svog talenta, neki na završnim godinama akademije – objašnjava direktorka Narodnog univerziteta Gordana Dimitrijević.

Prema njenim rečima odgovor publike na ovu inicijativu i svojevrsnu promociju mladih umetnika je više nego dobar. Mnogo je pozitivnih komentara koji podstiču mlade umetnike da uprkos situaciji i dalјe stvaraju.

Po prvi put u Vranju u dugoj istoriji nije u martu održana književna manifestacija „Borina nedelјa“. Organizatori su saopštili da će ime ovogodišnjeg dobitnika prestižne nagrade koja nosi ime vranjskog pisca biti naknadno saopšteno.