13.7 C
Vranje
sreda, 5 oktobra, 2022
NaslovnaVestiKulturaMilena Marković - Priča o životu kroz oči deteta

Milena Marković – Priča o životu kroz oči deteta

Ovogodišnja dobitnica NIN-ove nagrade Milena Marković na književnoj večeri  predstavila je Vranjancima svoj nagrađeni roman pod nazivom „Deca“. Književno veče je orgnizovala biblioteka u okviru ciklusa „Pisac u fokusu“ u dvorištu muzeja „Bora Stanković“.

Publika koja se u velikom broju okupila je već na samom početku čula odlomke iz istoimenog romana. Ono što privlači pažnju jeste činjenica da je roman napisan u stihovima i bez znakova interpunkcije. Samim tim to daje ovom delu jednu sasvim novu dimenziju koja se po svemu sudeći izdvaja od svega što smo mogli do sada da pročitamo. Takođe, interesatan je i način na koji ova književnica kroz svoje delo iznosi viđenje života, a osnova svega toga jeste dete. Kako ističe slike i emocije koje dete doživljava u detinjstvu definišu sam tok nečijeg života.

Sve što će kasnije da muči čoveka se u tom nemoćnom stvorenju dešava. U suštini postoji nešto što postoji u biću čoveka koji stvara što hoće da ga ubije ili mora da iznese napolje. Ne postoji neka inspiracija sa strane već govoriš ono što je u tebi i što je tvoj glas – rekla je Milena Marković.

S obzirom na to da je Milena Marković prvi put u Vranju, osvrnula se i na lik i delo književnika Bore Stankovića. Kako ističe kao veliki poznavalac njegovih dela smatra da je on najveći srpski pisac i da ga samim tim dublje interpretira i doživljava.

Najnovije vesti i najvažnije informacije potražite i na našem Telegramu!
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Popularno

Najzanimljiviji svadbeni običaji u Srbiji

Venčanje dvoje ljudi prema tradicionalnom shvatanju predstavlja ovekovečenje iskonske ljubavi, a brak se smatra jednom od Svetih Tajni. Skladno tome, na našem području su...

Rock festival ,,Downhill“ u Vranju

Tijani iz Vranja je potrebna naša pomoć

IN MEMORIAM: Zoran Ljubisavljević