10 C
Vranje
nedelja, 25 septembra, 2022
NaslovnaVestiKulturaMitin "Nezaborav" u Galeriji Narodnog univerziteta

Mitin „Nezaborav“ u Galeriji Narodnog univerziteta

U Galeriji Narodnog univerziteta danas je otvorena izložba slika vranjskog slikara Mite Ristića pod nazivom „Nezaborav“. Izložba je deo programa obeležavanja 31. januara, Dana grada.

Izložbu je otvorio gradonačelnik Slobodan Milenković koji je  istakao da je u dugoj i burnoj istoriji postojanja Vranja  značajan deo zauzimao život pod osmanskim zavojevačima i da je tek na izmaku poslednjih dana januara, pre 141 godine, odlučnim nastupanjem naših predaka, tadašnja varoš konačno  osetila zagrljaj slobode.

Ova izložba nam kroz segmente propoveda celinu bitnog toka jednog dela naše istorije. Kroz doživljaje prošlosti, dočarana nam je sloboda, kao krajnja želja ljudi ovog kraja. Slike mosta jesu priča o kolektivnoj sudbini srpskog naroda, o neumitnoj istini prkosa prema  zavojevačima, baš kao što most prkosi vremenu – rekao je Milenković.

O postavci je govorio i autor Mita Ristić ističući  da su slike podeljene u nekoliko ciklusa i da je na taj način simbolično prikazan put srpskog naroda od ropstva do slobode.

Postavka sadrži simbolično 31 sliku sa motivom Belog mosta, a svaka priča priču za sebe.

Izložbu je organizovao „Narodni univerzitet” , a posetioci će imati priliku da pogledaju ovu postavku  do 7. februara.

Najnovije vesti i najvažnije informacije potražite i na našem Telegramu!
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Popularno

Rock festival ,,Downhill“ u Vranju

U subotu 10.septembra, od 21 sat u sali Omladinskog kulturnog centra (OKCE) u Vranju, biće održan rock festival ,,Downhill", koji organizuju Grad Vranje i...

Mladić iz Vranja uboden nožem u lokalnom kafiću

U sredu Dan žalosti u Vladičinom Hanu