Naslovna Vesti Kultura Svečano otvoren naučni skup bibliotekara "Biblionet 2020"

Svečano otvoren naučni skup bibliotekara „Biblionet 2020“

U Pozorištu ,,Bora Stanković’’ u Vranju  danas je svečano otvoren 14. godišnji stručno naučni skup Zajednice matičnih biblioteka Srbije „Biblionet 2020’’, a Vranju je pripala čast da po prvi put bude domaćin skupa i ugosti bibliotekare iz cele zemlje.

U ime rukovodstva grada učesnike skupa pozdravila je zamenica gradonačelnika Zorica Jović. Poželevši im dobrodošlicu ona je podsetila na istorijat i važnost Javne biblioteke ,,Bora Stanković’’ za naš grad i naglasila značaj njegovog održavanja.

Ovakvi naučni skupovi na kojima se okuplja struka, doprinose usavršavanju zaposlenih. Razmena iskustava i saznanja uvek je bila plodonosna pre svega za učesnike, a potom i kulturnu javnost. Značaj ,,Biblioneta“, kao godišnjeg skupa, ogleda se i u unapređenju aktivnosti kako matičnih, tako i ostalih narodnih biblioteka. Verujem da je tema kojom ćete se baviti u Vranju pre svega aktuelna i da će doprineti još boljoj saradnji među zaposlenima kao nosiocima svega što se dešava u bibliotekama –  naglasila je zamenica gradonačelnika Zorica Jović.

U ime domaćina, Javne biblioteke ,,Bora Stanković’’, govorio je Zoran Najdić. On je naglasio da je činjenica da biblioteke moraju da se transformišu brzo i prilagođavaju potrebama korisnika u savremenom dobu.

Stalno usavršavanje i saradnja je tradicija bibliotekara celog sveta, a princip o univerzalnoj dostupnosti publikacija i informacija prihvaćen je u bibliotekarskom svetu već više od pola veka. Mnoga bibliotečka udruženja u svetu, uključujući i naše, imaju kodekse koji obavezuju bibliotekare da svim korisnicima pruže na korišćenje tražene informacije – istakao je Najdić.

Upravnik Narodne biblioteke Srbije Laslo Blašković, shodno ovogodišnjoj centralnoj temi skupa ,,Saradnja i partnerstva: kreiranje nove zajedničke vizije za biblioteke’’, izneo je svoja razmišljanja o umrežavanju biblioteka kako na prostoru bivše SFRJ, tako i u svetu.

Na svečanom otvaranju ,,Biblioneta 2020’’ laureatima, mr Snežani Nenezić i Željku Stojanoviću, uručena je godišnja nagrada Zajednice matičnih biblioteka Srbije koja nosi ime velikog Đure Daničića, a dodeljuje se za celokupan doprinos bibliotečko – informatičkoj delatnosti.

U kulturnom delu programa nastupila je vranjska grupa Izvor, a u Galeriji pozorišta otvorena je i izložba ,,Zona Dovlatov’’. Naučni skup ,,Biblionet 2020’’ trajaće do 3. oktobra.

Buy Me A Coffee

Must Read

DR SLAĐAN STANKOVIĆ: Procenat novozaraženih u odnosu na testirane 24,40 procenata

Epidemiolog dr Slađan Stanković, izjavio je jutros za VOM da broj potvrđenih slučajeva u odnosu na broj uzoraka koji su obrađeni pokazuju da je...

Pet saobraćajnih nezgoda tokom vikenda

2.511 Vranjanaca primilo vakcinu

Dva pištolja i 13 metaka pronađena kod Libanca