-10.7 C
Vranje
subota, 22 januara, 2022
NaslovnaVestiPolitikaCeSID posmatra referendum u ograničenoj misiji

CeSID posmatra referendum u ograničenoj misiji

Centar za slobodne izbore i demokratiju (CeSID) će posmatrati predstojeći referendum radi potvrđivanja Akta o promeni Ustava Republike Srbije ukoliko to dozvole epidemiološke prilike.

To će podrazumevati posmatranje rada Republičke izborne komisije (RIK) tokom dana za glasanje i u fazi zaštite glasačkog prava i ograničeno posmatranje između 230 i 250 glasačkih mesta kroz rad 23 mobilna tima od po dva posmatrača i u 23 različite jedinice lokalne samouprave. Mobilni timovi će se zadržavati na glasačkim mestima između 30 i 45 minuta, a obavezno će prisustvovati otvaranju i zatvaranju glasačkih mesta. Zbog ograničene misije, CeSID neće objavljivati procene izlaznosti i rezultata referenduma. Posle završetka glasanja a najkasnije do kraja dana u ponedeljak 17. januara, CeSID će objaviti preliminarnu ocenu dana za glasanje, dok će finalni izveštaj biti objavljen 15 dana od dana završetka glasanja i uključiće, sem analize dana za glasanje, pravni kontekst i analizu rada RIK-a. Ukoliko bi tokom dana za glasanje bile primećene krupne nepravilnosti, CeSID će se tim povodom obratiti javnosti. CeSID će finalnu odluku o tome da li će posmatrati predstojeći referendum doneti u petak, 14. januara.

U slučaju da se nastavi trend pogoršanja epidemiološke situacije, CeSID neće poslati ograničenu misiju na glasačka mesta.

Buy Me A Coffee

Popularno

IN MEMORIAM: Dr Dušan Spasić

Čuveni hirurg iz Surdulice dr Dušan Spasić, koji je živeo i radio u Beogradu  preminuo je u svojoj 64.godini života. Rođen je 28. januara...

IN MEMORIAM: Branimir Bane Nedeljković

Zgažene ovce kod sela Pavlovac

IN MEMORIAM: Vladimir – Vlada Ranđelović