15.4 C
Vranje
sreda, 28 septembra, 2022
NaslovnaVestiPolitikaDVERI: Deponija Meteris je prepunjeno smetilište koje gori

DVERI: Deponija Meteris je prepunjeno smetilište koje gori

Delegacija GrO Srpskog pokreta Dveri u Vranju, obišla je protekle nedelјe deponiju Meteris, nakon više pritužbi meštana sela Ranutovac i Suvi Dol na dim koji se već izvesno vreme širi sa deponije. Tim povodom su se oglasili saopštenjem za javnost koje prenosimo u celini:

Nakon uvida u stanje na samoj deponiji, razgovarali smo sa nekoliko meštana. Prenosimo u celosti izjavu Trifuna…:

     “Deponija Meteris u Suvom Dolu nije nikakav ekološki projekat, već samo ograđeno, nezasipano i prepunjeno smetlište koje od sredine januara i gori. Hilјade ptica, glodara i pasa lutalica prevrću po smetlištu tražeći hranu, raspirujući izvore zaraze, čime ugrožavaju okolna naselјa i sam grad Vranje, sa ne manje opasnosti od Plјačkovice, hteo to neko da prizna ili ne. To je stvarnost koja asocira na Šaprance ili Bunuševac. Smetlištu je istekao rok za korišćenje, te ostaje pitanje svih pitanja gradskim nameštenicima, šta će biti sa okolnim naselјima i stanovnimštvom u slučaju eksplozije metana???”

 Saša Stanojković koji se bavi uzgojem koza kaže da je već pretrpeo veliku štetu od deponije kojom se nesavesno rukovodi:

     “Deponija je počela sa radom 2003. godine sa rokom eksploatacije od 15 godina. Dakle, 2018. godine je istekao rok kada je deponija trebalo da bude zatrpana i stavlјena van funkcije. Međutim, kao što možete da vidite, umesto da se deponija zatrpa kada količina otpada dođe u ravan sa zemlјom, ovde se odavno formiralo brdo sa kojeg vetar raznosi kese i drugi otpad kilometrima unaokolo. Kese koje se raznose, koze prilikom ispaše pojedu pa dolazi do uginuća. Više puta se desilo da mi koza ugine, a da joj veterinar, kako bi utvrdio uzrok uginuća, iz želudca izvadi veliku količinu plastičnih kesa.”

Zaklјučak je da se sa rešavanjem ovog problema debelo kasni, jer je izgradnja ili adaptacija deponije ozbilјan, višegodišnji projekat, koji je trebao da bude završen sa rokom isteka ove deponije, dakle 2018.g. a on do dan danas nije ni pokrenut, i pitanje je kada će uopšte doći na dnevni red. Ako uzmemo u obzir da aktuelna vlast jedan park, za čiju adaptaciju je potrebno par meseci, ne može da završi već dve godine, jasno je da je bojazan meštana koji žive u blizini deponije Meteris više nego opravdana. A ni Vranje nije previše daleko.

 

 

Najnovije vesti i najvažnije informacije potražite i na našem Telegramu!
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Popularno

Najzanimljiviji svadbeni običaji u Srbiji

Venčanje dvoje ljudi prema tradicionalnom shvatanju predstavlja ovekovečenje iskonske ljubavi, a brak se smatra jednom od Svetih Tajni. Skladno tome, na našem području su...

Rock festival ,,Downhill“ u Vranju