Naslovna Politika Izbori 2020 Zašto su Vranjanci masovno glasali za Mađare?

Zašto su Vranjanci masovno glasali za Mađare?

Već par dana su rezultati izbora u Vranju kako u domaćim medijima, tako i u regionu, pa čak i na velikim regionalnim medijima kao što je ‘Al Jazeera Balkans’, su udarna vest.

Informacija da su na nekim biračkim mestima u Vranju stranke Mađarske nacionalne manjine dobile više glasova nego u nekim sredinama u Vojvodini nameće pitanje odakle  tolika ljubav Vranjanaca prema Mađarima?

Izvršni direktor CeSida Bojan Klačar smatra da bi to trebalo ispitati.

Izvesno je nastala neka vrsta zabune tako što su birači glasali za broj 4 ne vodeći računa o kome se radi. Pomešali su dva nivoa izbora. Budući da se to desilo masovno, može da bude i neka vrsta političkog inženjeringa ili pritiska na birače –  smatra Klačar.

U međuvremenu oglasio se i Balint Pastor iz Stranke Vojvođanskih Mađara koji je rekao da je  Savez vojvođanskih Mađara SVM  svoju izbornu kampanju vodio isključivo u AP Vojvodini i gradu Beogradu.

Suprotno lažnim vestima koje su objavljene u medijima, SVM nije vodio kampanju, niti učestvovao na lokalnim izborima u Južnoj Srbiji. Ni u Vranju, niti bilo gde drugde. To što je izborna lista Grupa građana „Srpska desnica“ na lokalnim izborima u Vranju učestvovala pod rednim brojem četiri, što je bio broj pod kojim je SVM učestvovao na parlamentarnim izborima, velika je slučajnost – navodi se u saopštenju.

Iz SVM – a pretpostavljaju da su birači koji su za njih glasali, najverovatnije na oba glasačka listića zaokružili broj četiri, što je razlog čudnog rezultata.

I sad, da li su birači u Vranju ‘krivi’ ili su zaista svoj glas hteli da daju Mađarskoj manjini, ostajemo nam da vidimo. Kao što se kaže u Vranju “ Ne se znaje, Zare igra!“

I.T.

Buy Me A Coffee
Ivan Trajković
Ivan Trajković
Novinar. Kolumnista. IT expert & edukator. Demokrata. PR & Public relations. Media consultant.

Popularno

Ana Ilić iz Vladičinog Hana dobitnica svetskog priznanja „crni biser“

Ana Ilić iz Vladičinog Hana diplomirani filozof, pesnikinja i kreativac koji pravi neverovatan spoj umetnosti i filozofije, koja nakon završenog fakulteta živi i radi...
Nebojša Stošić

IN MEMORIAM: Nebojša Stošić

Ubijena Sara Asanović na OMV pumpi u Vranju