2.9 C
Vranje
subota, 3 decembra, 2022
NaslovnaVestiPolitikaOdbornici opozicije neće učestvovati u radu skupštine

Odbornici opozicije neće učestvovati u radu skupštine

Odbornici opozicije, njih osmoro, neće više učestvovati u radu Skupštine grada, saopštili su njihovi predstavnici na početku današnje 32. sednice lokalnog parlamenta.

Kao članovi nedavno formirane Asocijacije slobodnih odbornika Srbije, odlučili smo da to učinimo u trenutku kada je omalovažavanje, ponižavanje i obesmišljavanje lokalnog parlamenta dostiglo vrhunac – rekao  je odbornik DS-a Perica Janković.

On je naglasio da se odbornicima opozicije tri godine oduzima reč, ne daje  pravo na repliku, ne odgovara se na pitanja koja postavljamo za skupštinskom govornicom.

Mnogo je bitnija činjenica da je Vranje najsiromašniji grad u Srbiji, mladi masovno napuštaju grad jer se zapošljavaju samo aktivisti SNS-a – rekao je Janković.

Odbornik i predsednik vranjskog odbora Socijaldemokratske stranke Igor Andonov, saopštavajući odluku o napuštanju parlamenta, pozvao je sve medije da ubuduće svakog petka u 18 časova prisustvuju protestima Građanske inicijative u Vranju, jer kako kaže za opoziciju nema mesta u njihovim medijima.

Potpredsednica DS-a Nela Dimitrijević objasnila je da je predložena izmena Poslovnika za rad gradskog parlmenta, inače druga po redu, bila „kap koja je prelila čašu“.

Prema novom Poslovniku formiranje odborničke grupe podrazumevaće učešće najmanje pet članova jedne opozicione stranke. Takođe, ukoliko dve ili više stranaka, odnosno lista formiraju zajedničku odborničku grupu, moraće sada da imaju najmanje 10 članova.

Prema njenim rečima takva praksa ne postoji ni u Narodnoj skupštini Srbije, niti u većini lokalnih skupština gde je minimum za to tri odbornika.

To je vlast, nakon našeg saopštenja koje su u nedelju objavili tek neki mediji, nazvala „tehničkom greškom“. Mi, iskreno, nismo ubeđeni u to – rekla je Dimitrijevićeva.

Ubrzo nakon toga odbornici vlasti usvojili su Predlog Poslovnika Skupštine, koji je obrazložio predsednik Dejan Tričković.

Pravni osnov za izradu ovog dokumenta je Zakon o lokalnoj samoupravi. Mi smo Nacrt pravovremeno uputili šefovima svih odborničkih grupa, uključujući i opozicione, ali nismo dobili nikakve primedbe i sugestije. Izmene se odnose na konstituisanje Skupštine, tok glasanja, određivanje resora gradskih većnika, a jedna od novina je i da svaki odbornik može da reklamira povredu Poslovnika –  istakao je predsednik Tričković.

Lokalni parlament broji 65 odbornika. Vladajuću koaliciju koju predvodi SNS čine i SPS, PUPS, JS i SDPS.

Najnovije vesti i najvažnije informacije potražite i na našem Telegramu!
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Popularno

ANDRA JOVANOVIĆ: Bioskop si je bioskop, pozorište je pozorište

Bioskop u Vranju prošao je kroz bogatu istoriju dugu skoro 110 godina. O nekim prošlim vremenima i istoriji bioskopa, razgovarali smo sa poslednjim direktorom...

PONOVO RADI BIOSKOP: Dva filma na repertoaru

Oduzeta veća količina rezanog duvana