28.2 C
Vranje
nedelja, 14 avgusta, 2022
NaslovnaVestiPolitikaSNS: Budimo ODGOVORNI izjašnjavajući se sa DA na predstojećem referendumu

SNS: Budimo ODGOVORNI izjašnjavajući se sa DA na predstojećem referendumu

Gradski odbor Srpske napredne stranke oglasio se, danas, saopštenjem u kome pozivaju građane da na predstojećem referendumu zaokruže Da.

Saopštenje prenosiimo u celini …..

Od konstantnog trenda pojedinih stranaka panično želјnih vlasti  i organizacija u Srbiji da politizuju jasno definisane odluke institucija nije izuzet ni predstojeći referendum zakazan za 16. januar 2022. godine. Uprkos činjenici da se ovim referendumom, što je potvrđeno od  svih nadležnih, menja  isklјučivo i samo način izbora sudija, predsednika sudova, tužilaca i njihovih zamenika, ni na jedan način to nije sprečilo pojedince koji se zapravo bave advokaturom da apeluju na građane da glasaju suprotno opštem interesu koji zastupa po njihovim rečima ,,nelegitimno izabrana Narodna skupština Srbije”.

O upitnoj legitimnosti izbora članova Skupštine i njenom targetiranju kao jednostranačkoj, ne vredi trošiti vreme ni reči jer je na proteklim izborima narod odlučivao o tome kome treba prepustiti budućnost Srbije, a kome je mesto u političkoj istoriji.

Svakako je zaslužan svake osude pokušaj da se javnosti predoče pogrešni cilјevi predstojećeg referenduma i na taj način otrgne od većine pravo da utiču na Ustavne promene koje će primarno imati za cilј povećanje pravne sigurnosti građana Srbije, jer samo nezavisno sudstvo i samostalno javno tužilaštvo garantuju građanima adekvatno ostvarenu zaštitu prava u sudskim postupcima.

Konkretno, menja se način na koji se sudije i tužioci biraju, a novo je to što će ih ubuduće birati Visoki savet sudstva, odnosno Visoki savet tužilaca, sačinjen od 11 članova, dok u izboru, ako promene budu usvojene, neće direktno učestvovati Narodna skupština, čime se nipodaštavaju tvrdnje pojedinaca da se izbor sudija i tužilaca svodi na petočlanu komisiju.

Budimo zato ODGOVORNI izjašnjavajući se sa DA na predstojećem referendumu i pomenutim rešenjima se izborimo za jačanje vladavine prava, koja se, između ostalog, ostvaruje kroz nezavisnost sudija i samostalnost javnih tužilaca, i stvaraju se uslovi za bolјu i efikasniju zaštitu lјudskih prava, kao i neophodan korak u pravcu pristupanja EU.

Neka potvrđivanje akta o promeni Ustava Republike Srbije bude još jedna pobeda većinskog slobodarskog naroda!

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Popularno

COVID PRESEK: Testiranо 240 osoba, a kod 95 registrovan pozitivan nalaz

U nedelju 7. avgusta testirana je 240 osoba iz Pčinjskog okruga, a kod 95 registrovan je pozitivan nalaz, u procentima 39,6 % pozitivnih od ukupnog broja testiranih. Analize su pokazale da је 95...

Izgorela kuća u selu Uševce

ATD PONOVO CRVENA ZONA: Kovid menja organizaciju rada