24.9 C
Vranje
petak, 30 septembra, 2022
NaslovnaVestiPrvi septembar i sve njegove radosti

Prvi septembar i sve njegove radosti

Nezaobilazna tema krajem svakog Avgusta jeste početak nove školske godine, koja je posebno izazovna za đake prvake, u stvari za roditelje đaka prvaka. Pregršt naslova, instant saveta kako pripremiti dete, kako sa manje stresa” preživeti” polazak u školu.

Možda je meni kao novopečenoj mami ova tema daleka ali kao stručnom licu i ne baš.
Stičem utisak da je jedan vrlo radostan trenutak, obojen stresom, a da se zanemaruje jedna vrlo važna stvar. Vi i vaše dete idete napred, ovo je jedan radostan trenutaku vašim životima. Razumem da kada ovo čita roditelj čije dete polazi u prvi razred možda ima utisak da život gledam kroz ružičaste naočare (što je sasvim ok, ako treba da otklonimo trenutno sivilo), ali isto tako želim da naglasim da pored roditeljskih briga oko nabavke udzbenika, adekvatne đačke torbe, može da se desi da vam promakne ono važno a to ke kako se dete oseća zbog novog životnog razdoblja.
Polazak u prvi razred je nova stvar u vasim životima, ali nije nešto što se dešava samo vama, te je normalizacija ove situacije poželjna. Ukoliko osećate tremu, strepnju, nesigurnost to je skroz u redu, jer su to prirodne reakcije na novu situaciju, sve dok nisu preterane i ne remete ovaj prirodan proces prilagođavanja. U nastavku par saveta koji će biti od koristi roditeljima mališana.

Osluškujte svog mališana. Validacijom njegovih emocija ćete u mnogome olakšati adaptaciju na novo okruženje, drugare, aktivnosti Nemojte dete plašiti školom “Videćeš ti, čekaj samo da pođeš u školu“. Nije retko da čujete ovu rečenicu, a ono što njome postižete jeste strah i odbojnost kod deteta prema školi. Pokušajte da je ne koristite, ukoliko ste je pak izgovorili, budite iskreni sa svojim detetom i objasnite svoje emocije koje su izazvale da kažete ovu rečenicu.
Odgovarajte na sva pitanja koje dete postavlja. Deca su u ovom uzrastu radoznala. Strpljivim odgovaranjem na njihova pitanja, ne samo da ćete zadovoljiti radoznalost, već ćete i ukloniti strepnje i sumnje koje vaš mališan ima.
Dajte detetu prostora da procesuira  emocije  i iskaže ih na svoj način. Ukoliko vaš mališan ne želi da priča o školi ili svom prvom danu, dajte mu prostora, ukoliko ipak želite da doprete do njih pokušajte da postavite pitanja “Sa kim si se danas družio, da li si naučio nešto novo, šta ti je bilo posebno zanimljivo, šta ti se nije dopalo”? Reakcije poput plača, neraspoloženja, ćutanja su ok, budite strpljivi  i najvažnije  imajte poverenja u svoje dete.
Ukratko, u redu je da osećate miks emocija, u redu je da imate veću tremu od svog mališana, u redu je iako ako dete nije oduševljeno školom, takav početak ne najavljuje neuspeh u daljem školovanju.

Adaptacija je prolazni period, avantura koja vas vodi u rast, dalji razvoj i osamostaljenje vašeg deteta…SREĆNO

Ivana Stojković
Dipl.psiholog I porodična savetnica
Savetovalište Pnorama
0643650780

Najnovije vesti i najvažnije informacije potražite i na našem Telegramu!
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Popularno

Najzanimljiviji svadbeni običaji u Srbiji

Venčanje dvoje ljudi prema tradicionalnom shvatanju predstavlja ovekovečenje iskonske ljubavi, a brak se smatra jednom od Svetih Tajni. Skladno tome, na našem području su...

Rock festival ,,Downhill“ u Vranju

Tijani iz Vranja je potrebna naša pomoć